30 jan 2015

124 plaatsen tekort voor instappende kleuters in Gent

De Morgen - 30 januari 2015 Theoretisch zijn er in Gent 124 plaatsen te kort voor instappende kleuters die geboren zijn in 2013. Aangezien niet alle 3.177 kinderen geboren in dat jaar naar Gent naar school gaan, vermoeden het Lokaal Overlegplatform (LOP) Gent en Onderwijsschepen (Groen) dat de 3.053 beschikbare plaatsen voldoende zijn.

Elke Decruynaere

"Strikt genomen is er dus niet voor elk kind dat in Gent woont plaats", zegt schepen Decruynaere. "Dat de stadsvlucht dit mildert vind ik een magere troost. Daarom blijven we inzetten op capaciteitsuitbreiding. Als stadsbestuur bekijken we de capaciteitsproblematiek ook op buurtniveau. We willen dat kinderen zoveel mogelijk in de eigen buurt terechtkomen."

Van vrijdagmiddag tot 27 februari 12 uur kunnen kinderen voor het volgende schooljaar aangemeld worden via de website meldjeaan.gent.be, ook al gaat het om kinderen die pas vanaf september 2016 voor het eerst naar school gaan. Ook ouders van kinderen die op 1 september 2015 van basisschool willen veranderen, kunnen gebruik maken van de site. Er wordt aangeraden om minstens vijf scholen aan te duiden, de toewijzing van vrije plaaten gebeurt op basis van de afstand van thuis of de werkplek naar de school. Vorig jaar kon 72 procent van de 'instappertjes' terecht in de school van eerste keuze, 14 procent in de school van tweede keuze en 6 procent in de school van derde keuze. Bijna zestig instappertjes kregen geen toegangsticket, waarmee dan effectief ingeschreven kan worden.

Het LOP en de schepen verwachten dat 85 procent van de nieuwe Gentse 'instappertjes' tegen eind maart een plaats gevonden hebben voor volgend schooljaar, de rest zal na de paasvakantie één van de resterende plaatsen moeten bemachtigen.