05 dec 2013

1.700 extra plaatsen voor kinderen

Het Laatste Nieuws - 05 december 2013 Stad investeert meer in renovatie van oude schoolgebouwenOndanks haar problematische financiële situatie, blijft de stad investeren in de vernieuwing en uitbreiding van scholen. In totaal moeten er aan het einde van de legislatuur 1.700 plaatsen bijkomen in stadsscholen. "Alle projecten die gepland stonden, gaan door", zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen). "We zijn ook van plan schoolgebouwen op te knappen."

Het stadsbestuur heeft gisteren de meerjarenplanning voor onderwijs voorgesteld aan de gemeenteraadsleden. "Het heikel punt blijft uiteraard de capaciteit van de scholen", zegt Decruynaere. "We hebben beslist om de grote besparingen niet in de scholen door te voeren. We garanderen dat er voor elk kind een plek in een school is. De mensen hebben het recht om te kiezen in welke school ze terecht kunnen."

 

49 miljoen

In totaal wil de stad zo'n 49 miljoen euro investeren in scholen. Daarvan komt 70 procent van de Vlaamse Gemeenschap. De resterende 26,6 miljoen euro zijn stadsgelden. Met dat geld worden negen projecten in de startblokken gezet. Voor twee daarvan moet Vlaanderen nog het licht op groen zetten. In totaal is er ook nog eens een pot van 9 miljoen euro ter beschikking voor opportuniteiten. Als er zich een gebouw of een braakliggend stuk grond aanbiedt, dan kan dat geld gebruikt worden om er een school op te bouwen. "We willen ook een grotere inspanning leveren om onze huidige schoolgebouwen te vernieuwen. We hebben heel wat verouderde schoolgebouwen in ons bezit. We hebben het bedrag voor renovatiewerken opgetrokken van 3,3 naar 4,9 miljoen euro per jaar. Daarmee kunnen we nieuwe ramen, nieuwe verwarmingsketels en betere isolatie en daken plaatsen. Investeringen die zichzelf terugbetalen qua energieverbruik", zegt Decruynaere. Naar school gaan wordt niet duurder. "We willen garanderen dat de Gentse scholen hun sociale functie blijven vervullen. Voor de maaltijden blijven we de kostprijs van de leverancier vragen."

 

© 2013 De Persgroep Publishing - Erik De Troyer