12 jun 2014

1.700 Plaatsen bij

Het Nieuwsblad - 12 juni 2014  Onderwijsschepen

Elke Decruynaere (Groen) legde gisteravond haar beleidsplan voor aan de gemeenteraadscommissie. Ze wil 1.700 plaatsen bij in het stedelijk onderwijs. Een deel moet van nieuwe scholen komen, waarbij de stad ook de heropening van de school in Malem wil.

Het is bekend, Gent moet tegen 2018 2.500 bijkomende plaatsen creëren in het kleuter- en lager onderwijs. Dat tekort kan zelfs oplopen tot 4.300 plaatsen tegen 2019. De onderwijsnetten hebben intussen stappen ondernomen om dat tekort dicht te rijden.

'Het deel van het stedelijk onderwijs bedraagt ongeveer eenderde. Deze legislatuur nog, komen er 1.700 plaatsen bij in het onderwijs. Deels via nieuwe projecten, deels via uitbreiding', zegt Decruynaere. 'Voor nieuwe projecten als de Fabiolalaan en Oude Dokken zij we natuurlijk afhankelijk van de timing van de werken. Maar ik wil ook projecten die nog niet ingevuld waren zo snel mogelijk concreet maken. Zoals de vier extra klaslokalen voor de Piramide in de Brugse Poort.'

Bod

Met die wijk heeft Decruynaere nog meer plannen. 'We willen graag de school op Malem opnieuw in gebruik nemen. Die wordt nu samen met het kerkgebouw openbaar verkocht. Maar wij zullen alleen een bod uitbrengen op de school. Een ernstig bod, dat hopelijk voldoende is om aanvaard te worden. Indien dat niet kan, wil ik een onteigeningsprocedure achter de hand houden voor de school. Er is een plaatstekort in die wijk, en het gebouw is ideaal. Ik denk dat we dus wel een algemeen belang kunnen inroepen.'

Ook voor de buitenschoolse kinderopvang voorziet Decruynaere in 229 extra plaatsen. Er komt ook een freinetschool met technisch onderwijs.

 

© 2014 Corelio - Johan Dillen