11 jan 2014

4.300 plaatsen te weinig in Gentse scholen tegen 2019

Het Nieuwsblad - 11 januari 2014 Volgens demografische voorspellingen kan het plaatstekort in de Gentse kleuter- en lagere scholen tegen 2019 oplopen tot 4.300 plaatsen. Om het niet zo ver te laten komen, hebben de verschillende netten al projecten gepland, goed voor 3.000 plaatsen. Schepen Filip Watteeuw roept de Vlaamse overheid op om meer geld vrij te maken.Het plaatsgebrek in de Gentse scholen is niet nieuw. Door de babyboom van de voorbije jaren is het al een tijdje krap in de kleuterscholen. Maar kleine kindjes worden groot en het probleem verschuift vanaf dit schooljaar ook naar het lager. De échte babyboom is intussen wat gaan liggen, maar er worden vandaag toch nog meer kinderen geboren dan pakweg tien jaar geleden. Demografen voorspellen dan ook dat er over vijf jaar 4.300 plaatsen te weinig zullen zijn in het kleuter en het lager samen.

'Het gaat om een voorspelling', zegt schepen Filip Watteeuw, die Onderwijsschepen Elke Decruynaere vervangt. 'Daarin wordt geen rekening gehouden met kinderen die intussen verhuizen, blijven zitten of naar het bijzonder onderwijs gaan. Omdat het tekort al een tijdje dreigt, hebben we als stad al verschillende projecten opgestart, goed voor 1.700 nieuwe plaatsen.' 1.070 daarvan zitten al in de administratieve fase en worden de komende jaren uitgevoerd.

Op andere projecten, zoals de nieuwe scholen aan de Oude Dokken en de Fabiolalaan, wordt het wellicht iets langer wachten. Ook het vrije net en het gemeenschapsonderwijs hebben verschillende projecten in de pijplijn zitten, die zo'n 1.300 extra plaatsen moeten opleveren.

Oproep

Maar dan blijft er nog een tekort van ruim 1.000 plaatsen. Om die te creëren, is er de komende jaren zo'n 19 miljoen euro Vlaams geld nodig. Schepen Watteeuw deed dan ook een oproep naar alle gemeenteraadsleden. 'Wat ook de uitslag van de verkiezingen in mei mag zijn, ik vraag aan iedereen om binnen Vlaanderen aandacht te schenken aan het capaciteitsprobleem binnen de Gentse scholen.' (mvp)