12 mrt 2017

“De Uitwijker” doet nu ook Gent aan

  Metro - 12 maart 2017Uitwijker, een mobiele scoutswerking die naar buurten trekt waar kinderen en jongeren niet makkelijk met het traditioneel jeugdwerk in contact komen, zal voortaan minstens vijf keer per jaar in Gentse wijken komen. Dat sprak de stad af in een subsidie-overeenkomst met de Gentse scouts. "Jeugdwerk in een groeiende stad betekent extra inzet om alle kinderen en jongeren te bereiken", motiveert de Gentse schepen van Onderwijs, Opvoeding en Jeugd

Elke Decruynaere (Groen). "Daarvoor slaat de Stad de handen in elkaar met de koepelorganisaties en in dat kader startte de scouts met Uitwijker. De meerwaarde voor de kinderen is dat het jeugdwerk op hun pleintjes komt. De meerwaarde voor de scouts is dat hun leiding out of the box leert werken wat sowieso nodig is bij jeugdwerk in een superdiverse context."

De stad Gent investeert jaarlijks 2,5 miljoen euro in jeugdwelzijnswerk, vanaf dit jaar stijgt de basissubsidie voor een zestigtal jeugdbeweginen en krijgen een vijftigtal verenigingen een hogere infrastructuursubsidie. Ook het budget voor stadsondersteuners, die onder meer wachtlijsten moeten wegwerken en groepen diverser en toegankelijker moet maken, wordt verhoogd. Sinds twee jaar betaalt de stad ook meer terug voor kadervorming.

Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gids Vlaanderen, verduidelijkt dat Uitwijker de afgelopen jaren op tientallen plaatsen in Vlaanderen en Brussel kwam. "Telkens merkten we dat het een opsteker was voor buurten waar traditioneel jeugdwerk om verschillende redenen niet evident is", zegt Van Reusel. "Voor kinderen en jongeren is het een unieke gelegenheid om, zonder dat ze lidmaatschap moeten betalen of een uniform kopen, op de laagst mogelijke drempel kunnen genieten van spel en scouting." Leiders en (oudste) leden worden ook vrijwillig ingezet om buiten hun biotoop aan de slag te gaan.

 

Klik hier voor meer informatie.