05 feb 2019

“Jeugd van tegenwoordig is veel geëngageerder dan we denken”

Het Nieuwsblad - 5 februari 2019 - Geert Neyt

Gent wil in 2024 de Jeugdhoofdstad van Europa worden. “Dat moet de kers op de taart worden van een heel ambitieus beleid waarin we nog meer willen doen voor onze jongeren”, zegt schepen van Jeugd Elke Decruynaere (Groen).

Er is nog vijf jaar te gaan maar de Gentse bestuursploeg is nu al gestart met een campagne om in 2024 te worden uitgeroepen tot Jeugdhoofdstad van Europa. Schepen van Jeugd Elke Decruynaere en burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) nodigden zichzelf uit bij Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open VLD), die hen steun beloofde. Voor de campagne van Antwerpen, dat in 2011 Jeugdhoofdstad werd, maakte de Vlaamse overheid 250.000 euro vrij.

“Als we worden verkozen om een jaar lang die titel te voeren, zou dat een grote eer zijn. Alle ogen van Europa zouden op Gent zijn gericht”, zegt de schepen. “Het zou een logisch vervolg zijn op het etiket 'kindvriendelijke stad' dat Gent al enkele jaren draagt.”

Iedere Europese stad kan kandideren. Een onafhankelijke jury van het Europees Jeugdforum, met daarin een honderdtal Europese jongerenorganisaties, maakt een longlist en daarna een shortlist met vijf steden.

Aanbod eigentijdser maken

“Om te winnen, moet je een dossier indienen waaruit blijkt dat je al het een en ander voor de jeugd hebt gedaan, maar ook dat je frisse plannen hebt voor de jongeren in je stad.”

Gent wil de komende zes jaar vooral inzetten op meer participatie door jongeren. “We merken dat we hen nog niet allemaal bereiken”, zegt Decruynaere. “Ook belangrijk is dat we ons aanbod van sport, spel en jeugdbewegingen eigentijdser maken.”

Volgens Decruynaere waren veel mensen verrast door de massale deelname van jongeren aan de klimaatbetogingen. “Uit mijn vorige mandaat als jeugdschepen heb ik echter geleerd dat de jeugd van tegenwoordig veel meer energie en engagement heeft dan we denken. Wij willen onze jongeren helpen om dat engagement tot volle wasdom te laten komen. Maar dan moeten we hen de kans geven om buiten de lijntjes te kleuren. Dat levert soms fantastische dingen op, zoals het festival Copacobana. Dat is ontstaan uit een jongerenfeestje.” 

De volgende stap in de campagne wordt de samenstelling van een stuurgroep met de Brusselse jeugdorganisatie De Ambrassade, de Jeugdraad en JINT, het Europese uitwisselingsprogramma van jongeren. 

De huidige Jeugdhoofdstad is Novi Sad in Servië. Volgend jaar volgt Amiens (Frankrijk) en in 2021 Klaipeda (Litouwen).

 

Lees hier het volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad