27 okt 2015

“Operatie Geslaagd” tegen hoge schooluitval in Gent

Metro - 27 oktober 2015 Omdat bijna 18 pct van de jongeren uit Gentse scholen het onderwijs zonder diploma verlaat, bundelt de stad alle krachten in "Operatie Geslaagd". Het startschot werd vandaag gegeven op een studievoormiddag waarop meer dan tachtig scholen uit de drie netten aanwezig waren. "Operatie Geslaagd is een beweging die we op gang willen brengen om het vroegtijdig schoolverlaten terug te dringen", zegt de Gentse onderwijsschepen (Groen). "Met elke school gaan we nu kijken welk engament zij opnemen ten aanzien van het probleem, en welk engagement de stad ten aanzien van de school kan opnemen." Op 14 april 2016 zullen alle engagementen gebundeld worden en met derde partners een brede beweging op gang gebracht worden om de problematiek te keren.

Elke Decruynaere

De cijfers liegen er niet om: 16,8 pct van de jongeren uit Gentse scholen verlaat het onderwijs zonder diploma. Dat is goed voor 687 jongeren. "Een onaanvaardbaar hoog aantal", zegt schepen Decruynaere. "Een van de grote voorspellers voor vroegtijdig schoolverlaten is spijbelen. Het is belangrijk dat daar adequaat en snel op gereageerd kan worden."

Sinds een jaar beschikt Gent over één spijbelactieplan over de netten heen, waardoor niet alleen tussen scholen en CLB's, maar ook met politie en parket goede afspraken gemaakt kunnen worden. Voor complexe dossiers, waarbij scholen en CLB's extra ondersteuning nodig hebben, zijn zes halftijdse medewerkers ter beschikking.
Daarnaast werkt de stad aan de oprichting van een "Onderwijscentrum Gent", waarbij een vijftigtal mensen scholen over de netten heen zullen versterken in hun brede schoolwerking.