29 okt 2019

Veiliger op de fiets, door te oefenen op een simulatie-parcours

De Fietsambassade introduceert een tweede educatief fietsparcours. Dit parcours reist van wijk naar wijk met het doel om meer kinderen op de fiets te krijgen. De Bloemekenswijk is als eerste aan de beurt.

Veilig leren fietsen in de stad

“In het kader van het leerplan moeten scholen werken rond verkeersveiligheid. Het is echter niet altijd evident om als leerkracht met een klas de stad in te trekken op de fiets. Dankzij dit parcours brengen we realistische verkeerssituaties naar de school en kan de leerkracht op een veilige en leuke manier aan de slag met de leerlingen.' 
Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Het fietsparcours is een ideale manier voor kinderen om te oefenen op behendigheid en om de verkeersregels te leren.

Dankzij een fietsparcours kunnen kinderen zich, bijvoorbeeld op de speelplaats van hun school, voorbereiden op levensechte situaties in het verkeer.

Het educatief fietsparcours, voor kinderen van 6 tot 12 jaar, bevat een koffer met verkeerslichten, verkeersborden, kegels, bruggen, tramsporen,...

Bij het pakket hoort ook een lijst met oefeningen.

 

Bloemekenswijk als eerste aan de beurt

'Het kinderfietsparcours geeft kinderen zelfzekerheid en behendigheid op de fiets. Het is een duwtje in de rug om met de fiets naar allerlei activiteiten te gaan, niet alleen naar school. Ze krijgen zo op jongere leeftijd de zelfstandigheid die ze als passagier in de auto niet hebben.'
Filip Watteeuw, schepen van Mobiliteit

Het fietsparcours is een project van De Fietsambassade, die er bewust voor kiest om dit tweede fietsparcours in te zetten in dichtbevolkte wijken waar fietsen minder vanzelfsprekend is.

Tijdens het najaar van 2019 wordt het fietsparcours ingezet in de Bloemekenswijk, waar De Fietsambassade samenwerkt met Jeugdwelzijnswerking vzw Jong en Brede School. Het fietsparcours trekt naar de scholen De Dialoog, Daltonschool De Lotus, Freinetschool De Tovertuin, Vrije Basisschool Klimrek en ook naar de locatie van vzw Jong voor na school. De Fietsambassade en partners bekijken de mogelijkheden om het parcours in het voorjaar van 2020 in te zetten in de wijk Rabot.

Eerste kinderfietsparcours groot succes

Het eerste kinderfietsparcours werd gelanceerd in het voorjaar van 2019 en kent een groot succes. Gentse scholen en jeugdorganisaties kunnen dit parcours voor één week gratis lenen. Ze reserveren dit parcours op voorhand en komen het afhalen bij De Fietsambassade. Maar het is niet voor elke school of organisatie even makkelijk om het parcours af te halen en terug te brengen. Deze scholen of organisaties komen in aanmerking voor het wijkparcours.

Praktische informatie:

https://fietsambassade.gent.be/nl/fietsparcours

De Fietsambassade Gent is opgericht door de Stad Gent en de Gentse hogeronderwijsinstellingen:
Artevelde Hogeschool, Hogeschool Gent, LUCA School of Arts, KU Leuven, Odisee Hogeschool en Universiteit Gent.