23 feb 2021

Meld je aan voor een Gentse basisschool vanaf 24/02/2021

De aanmeldingsperiode voor het Gentse basisonderwijs start op 24 februari om 12 uur.
Voor het vijfde jaar op rij zijn er méér plaatsen dan instappers. Toch is een blijvende groei nodig, want niet in elke wijk is het aanbod even groot.

 

3.191 plaatsen op 95 scholen

De 2.877 Gentse kinderen geboren in 2019 stappen volgend schooljaar voor het eerst door de schoolpoort. In totaal zijn er voor die groep kinderen 3.191 plaatsen; dat betekent dat er voor het vijfde jaar op rij meer plaatsen zijn dan instappertjes. Voor alle leeftijdsgroepen telt het Gentse basisonderwijs in totaal 32.166 plaatsen. De Stad Gent blijft werken aan meer plaatsen in het basisonderwijs. Sinds 2011 kwamen er 8 volledige scholen bij en in het schooljaar 2021-2022 komen er opnieuw extra plaatsen bij.

Digitale schoolverkenning

"Op dit moment mogen scholen geen ouders ontvangen, maar ouders willen zich natuurlijk net als anders goed informeren over schoolopties voor hun kinderen. Heel wat scholen maakten dan ook toffe filmpjes of geven digitale rondleidingen. Het is aanpassen voor de scholen, maar zoals we ze kennen, gaan ze heel creatief aan de slag!"

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs Gent

Om ouders te helpen om een goed geïnformeerde schoolkeuze te maken voor hun kind en hen te laten kennismaken met de buurtscholen, startte het Onderwijscentrum Gent de buurtwandelingen en infosessies 'School in je buurt'. Dit jaar trok het Onderwijscentrum Gent noodgedwongen de digitale kaart en investeerde in een goed online overzicht van alle scholen. Op deze website vinden ouders een digitale kaart met het overzicht van de scholen in Gent en hun schoolfiches, met een overzichtelijke bundeling van alle relevante informatie over de school. De pagina bevat ook nuttige informatie voor ouders die hulp nodig hebben in hun zoektocht of voor wie ervaringen wil uitwisselen met andere ouders.

Geen wachtrijen aan de schoolpoort

Het Gentse basisonderwijs maakt al 13 jaar gebruik van een aanmeldingssysteem dat vraag en aanbod op elkaar afstemt en de vrije plaatsen objectief en transparant verdeelt. Dankzij het aanmeldingssysteem behoren fysieke wachtrijen voor schoolpoorten tot het verleden. Als voor een bepaalde school de vraag groter is dan het aanbod, dan komen kinderen die al een broer of zus op de school hebben of van wie papa of mama op de school werkt, eerst aan de beurt. Vervolgens komt wie dichter bij de school woont of van wie één van de ouders dicht bij de school werkt. Daarbij wordt gestreefd naar een evenredige verdeling van kansrijke en kansarme kinderen en proberen we zoveel mogelijk kinderen in de school van hoogste voorkeur van de ouders te krijgen.

Voor élk kind een plek

Het is belangrijk dat ouders meerdere scholen aanduiden, met de school van hoogste voorkeur bovenaan. Dat vergroot de kans op een plaats in een van de voorkeursscholen. Vorig schooljaar kreeg 77,5% van de 1.404 kinderen geboren in 2018 een plaats in de school van eerste voorkeur. Met de broers of zussen van een oudere leerling erbij geteld, steeg dat naar 88%.

Aanmelden van 24 februari tot en met 19 maart 2021

Van de 2.877 Gentse kinderen die volgend schooljaar voor het eerst door de schoolpoort stappen, is 44% al ingeschreven tijdens de voorrangsperiode in januari. Het gaat dan om broertjes of zusjes van oudere kinderen in dezelfde school of om kinderen van schoolpersoneel. De overige kinderen kunnen van 24 februari om 12 uur tot en met 19 maart 2021 om 12 uur aangemeld worden via meldjeaanbasis.gent.be. Het tijdstip van aanmelden is niet belangrijk, zolang het maar binnen die periode gebeurt. Ook oudere kinderen die van basisschool willen veranderen, kunnen tijdens deze periode aangemeld worden.

Aanmelden voor het Gentse secundair onderwijs 

De aanmeldingsperiode voor het eerste jaar secundair (1A en/of 1B) loopt van 22 maart 2021 (om 12 uur) tot 21 april 2021 (om 12 uur).

 

Meld je aan voor een school in Gent:

 

Heb je hulp nodig om aan te melden? 

De deskundige van Lokaal Overlegplatform Gent basisonderwijs:

 

Meer informatie

School in je buurt 2021

 

Verwante artikels

28/04/2020 : 88% van kleuters kan naar basisschool van eerste voorkeur