29 okt 2020

Twee dagen verplicht afstandsonderwijs bovenop verlengde herfstvakantie

Voor de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs in Gent is afstandsonderwijs verplicht op donderdag 12 en vrijdag 13 november 2020, na de verlengde herfstvakantie. Zo zijn leerlingen twee weken lang niet fysiek aanwezig op school. Daarna beveelt de Stad Gent sterk aan om over te schakelen naar deeltijds afstandsonderwijs. Voor het hoger onderwijs en het volwassenenonderwijs is er vandaag 29 en morgen 30 oktober 2020 geen fysieke les mogelijk.

Stijgende cijfers

De Gentse coronacijfers blijven stijgen en de scholen volgen die trend. De afgelopen zes dagen meldden de CLB’s in de basisscholen en secundaire scholen 162 positieve tests bij leerlingen en 62 bij leerkrachten. Op 13 scholen werd een cluster vastgesteld (minstens 2 aan elkaar gelinkte besmettingen). Deze week zaten 1.200 leerlingen thuis in quarantaine, dubbel zoveel als vorige week. 50 leerkrachten bevonden zich vorige week in thuisquarantaine, deze week gaat het om 84 leerkrachten.

Gezien de stijging van het aantal gemelde positieve tests gelinkt aan onderwijs en in de leeftijdscategorie van tieners en vooral twintigers, beslist het stadsbestuur om een versnelling hoger te schakelen. Deze beslissing werd genomen in samenspraak met de scholen, hogeronderwijsinstellingen en vakbonden, net als met medische experts.

2 weken geen fysieke les

De Stad Gent beslist om de 2de en 3de graad van het secundair onderwijs én het deeltijds kunstonderwijs (DKO) op 12 en 13 november 2020 verplicht afstandsonderwijs op te leggen, om de voordelen van de verlengde herfstvakantie te maximaliseren. Op die manier zijn de leerlingen 2 weken niet op school, wat een significante vertraging in de snelle stijging van het aantal besmettingen zou moeten teweegbrengen. Virologen geven immers aan dat een periode van twee weken meer impact zal hebben.

We willen de stijging van de cijfers absoluut breken. Voor de jongeren verminderen we het aantal verplaatsingen in de stad en verlengen we de periode waarop ze niet fysiek op school aanwezig zijn.

De maatregel geldt niet voor het OKAN-onderwijs (onthaalklas voor anderstalige leerlingen), voor een kwetsbare groep leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs en voor de internaten.

Daarnaast willen we leerkrachten, ook in het basisonderwijs, sensibiliseren. De maatregelen worden goed opgevolgd in de klas, maar besmettingen gebeuren vooral tijdens de koffie- of middagpauze. We willen scholen uitdrukkelijk vragen om deze laatste 2 dagen extra hard in te zetten op een strikte opvolging van de maatregelen.

De Stad Gent beveelt de secundaire scholen bovendien sterk aan om vanaf maandag 16 november 2020 deeltijds afstandsonderwijs te organiseren. Scholen kunnen de komende dagen in gesprek gaan met leerkrachten en leerlingen om de mogelijkheden te bekijken.
De directies beslissen zelf voor welke invulling van deeltijds afstandsonderwijs ze kiezen, op maat van hun school.

Om de breuk van 2 weken ook in het volwassenenonderwijs te garanderen, heeft de Stad Gent beslist om ook daar vandaag en morgen, op donderdag 29 oktober en vrijdag 30 oktober 2020, geen fysieke lessen toe te staan.

 

 

Lees hieronder meer over hetzelfde thema

 

Ga terug naar het overzicht 2020