01 dec 2016

Al 529 scholen laten leerlingen dagelijks 1 mijl lopen

Het Laatste Nieuws - 29 november 2016

Sinds de lancering in september stappen of lopen leerlingen uit 529 (voornamelijk Vlaamse en Brusselse) basisscholen 1 mijl (1,6 kilometer) per dag met hun leerkracht. Dat werd dinsdag bekendgemaakt in Gent, waar zeven basisscholen van het stedelijk onderwijs aan de actie deelnemen.

 

Door een mijl per dag te lopen, doorbreken kinderen op school langere periodes van fysieke inactiviteit. Het initiatief komt uit Schotland overgewaaid. Onderzoek toonde aan dat leerlingen dankzij 'One Mile a Day' de lessen met meer energie en concentratie hervatten.

"Meer algemeen zorgen bewegingstussendoortjes, zoals 'One Mile a Day', voor het doorbreken van traditioneel sedentair gedrag tijdens de lessen en komt het tegemoet aan de natuurlijke bewegingsdrang van de leerlingen", zegt Benoit Claeys van de stad Gent. "Door beweging te integreren in de klas hebben de leerlingen meer plezier in de lessen en minder stress."

De Gentse schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) zegt er een punt van te maken om voor gezonde scholen te gaan. "We namen al het voortouw rond gezonde vieruurtjes, geen suikerhoudende dranken op school, en willen dat ook als het gaat over beweging. De idee achter 'One Mile a Day' is heel inspirerend: elke dag proberen de reflex te hebben om te bewegen. En we gaan de uitdaging aan om het aantal deelnemende scholen te doen stijgen en van sport op school een punt te maken."

Tia Hellebaut, meter van 'One Mile a Day', kondigde een groot loopevenement aan op 9 mei op de Gentse Blaarmeersen.

 

Meer informatie

One Mile a Day