17 mrt 2017

Antiracisme: "Bloedzuigers": confronterend filmpje toont impact van racisme op kinderen

De Morgen - 17 maart 2017

Onder de hashtag #geefme1minuut roept de stad Gent mensen massaal op om hun ervaringen met racisme te delen. De stad maakt zich zorgen over de impact die de vele discriminerende boodschappen hebben op onze jeugd. Om de kracht van diversiteit extra in de verf te zetten, organiseert het bovendien een gratis pop-upfestival voor jong en divers talent.

Bekijk hier het filmpje (©Leitmotiv)

"Racistische boodschappen zijn elke dag te horen en te zien. Wat binnenkomt bij kinderen en jongeren maakt onze stad van morgen." 

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd.

Samen met Jong VZW en Unia Gent roept de stad Gent mensen via een actie op sociale media op om hun ervaringen met discriminatie of 'hokjesdenken' met de wereld te delen.

Via die actie hopen de verenigingen mensen bewust te maken van het grootschalige verdoken - en minder verdoken - racisme dat in onze samenleving nog altijd speelt. 

De stad maakt zich vooral zorgen om de impact die dat soort boodschappen hebben op kinderen van migrantengezinnen of jongeren met een buitenlandse achtergrond.

Sociaal aanvaard

Volgens VZW Jong worden jongeren zo vaak racistisch aangesproken dat ze zo'n uitlatingen gewoon zijn geworden: "Sommige jongeren in ons jeugdhuis denken dat het maatschappelijk aanvaard is, omdat er zo weinig op gereageerd wordt", zegt jeugdwelzijnswerker Patrick Legein. Om het publiek en ook de jongeren zelf meer bewust te maken van de absolute onaanvaardbaarheid van zulk gedrag roepen de organisaties dus een sociale media-actie in het leven. 

Daarnaast organiseren ze op vrijdag 17 maart ook een gratis pop-upfestival #GeefMe1Minuut. Van 16 tot 19 uur wordt het Woodrow Wilsonplein ingenomen door jong en divers talent.


Lees het volledig artikel op de website van De Morgen: 
"Bloedzuigers": confronterend filmpje toont impact van racisme op kinderen

Meer informatie
vzw Jong, Unia