08 okt 2018

Goed eten op school, dat vindt elke ouder belangrijk

Goed eten op school, dat vindt elke ouder belangrijk: lekkere warme schoolmaaltijden, gezonde vieruurtjes en voldoende water drinken. 



De voorbije jaren heb ik voor voeding op school heel wat op poten gezet. Meer kinderen genieten nu van gezonder en lekkerder eten. En ze leren hoe ze daar ook na de schooluren zelf voor kunnen zorgen. Ik heb ook heel wat nieuwe ideeën om nog méér kinderen nog beter te laten eten. Wat denk je van een Gentse House of Food en gezonde snacks voor jongeren?

Met een lege maag leer je niet

De lunch: een warme maaltijd, een boterhammendoos, of soms ook: niets. Water of frisdrank? Een suikerbom of een zelfgemaakt fruitslaatje als vieruurtje? Wat kinderen tijdens de schooldag en in de buitenschoolse opvang eten en drinken is heel wisselend. Er zitten niet alleen grote verschillen in wat scholen aanbieden, ook wat ouders meegeven varieert sterk.

Ouders vinden gezonde voeding belangrijk, maar elke dag zorgen voor een lunchbox met gevarieerd lekkers is niet gemakkelijk. Voor sommige ouders betekent gezonde en lekkere voeding een te grote hap uit het weekbudget. Er zijn kinderen die soms zonder eten naar school komen. Of met een halve hamburger van de vorige dag.

Ouders vragen – om uiteenlopende redenen – om dagelijkse warme schoolmaaltijden voor hun kinderen. Die maaltijden moeten gezond, betaalbaar en lekker zijn. Ook voldoende fruit eten en genoeg water drinken staat hoog op het verlanglijstje.

Stadsscholen als motor van verandering

Appelmoes, spaghetti en veggieballetjes in tomatensaus. Van de vernieuwde schoolmaaltijden in het Stedelijk Onderwijs vinden de kinderen dat het allerlekkerst. De smaakpanels op school vertellen ons ook wat ze minder lusten, zodat we de menu’s kunnen aanpassen. De 4.500 schoolmaaltijden per dag zijn ook beter voor het milieu, met 20% biologische ingrediënten. Minder zout en meer groente maakt het eten gezonder. Die betere maaltijden kosten meer, maar dankzij een sociale korting blijven de maaltijden betaalbaar voor élk kind. 10% van de kinderen die warm eten op school, kreeg deze korting. Wie met grote geldproblemen kampt, kan in gesprek met de school bijkomende kortingen krijgen. Met de Freego – een snelkoeler en koelkast op school – vermijden we dat de restjes in de vuilnisbak belanden. Ouders en personeel kunnen de voedseloverschotten meenemen naar huis.

Vier uur, tijd voor een hapje! Kan het lekker en gezond? In de buitenschoolse opvang van Stad Gent snijden de kleintjes nu groente en fruit in plaats van hun witte boterham met choco te besmeren. In plaats van 8.000 chocopotten per jaar lepelen de kleuters nu bergen groente en fruit naar binnen. Het kan dus!

Genoeg water drinken is belangrijk voor iedereen. Jong geleerd is oud gedaan. In de scholen van Stad Gent hoeven ouders geen drankjes meer mee te geven, maar drinken de kinderen doorheen de dag gratis kraantjeswater. De druk op ouders om allerlei fruitsappen en frisdranken mee te geven naar school is daarmee verdwenen.

De stad werkt voor iedereen

Ook in de scholen van de andere netten spelen we onze rol. We delen onze kennis over hoe we omschakelden naar duurzamere en gezondere schoolmaaltijden. Met financiële steun van het Sociaal Steunfonds zorgen we, samen met het OCMW, voor minder onbetaalde facturen, waaronder die voor maaltijden.

We inspireren met het waterbeleid in het Stedelijk Onderwijs. En met de Water Challenge die dit jaar voor de tweede keer doorgaat. Van 8 oktober tot 2 november dagen we zo de leerlingen van alle Gentse basisscholen uit om vier weken lang op regelmatige tijdstippen watermomenten te organiseren. De basisscholen kunnen ook rekenen op extra ondersteuning van Logo Gezond+ om hun plas- en drinkbeleid op punt te zetten.

Heb jij al geproefd van Vingervuil en Barbiebloed? Burger Boef en Vita Mike zijn twee figuren die in de Gentse scholen kinderen laten proeven en genieten van – soms wat ongewoon - eten. Ze zorgen voor plezante activiteiten waarbij kinderen kennismaken met gezonde, duurzame en lekkere voeding. En met de Proeftuin kregen meer dan 100 Gentse basisscholen een moestuinbak met lessenpakket. Want zelf telen doet beter eten.

Met al deze acties hebben we ‘lekker eten op school’ op de agenda gezet. We inspireerden daardoor het hogere beleidsniveau. We deden dat samen met de Groen-fractie van het Vlaams parlement die in 2016 de Refterrevolutie lanceerde. Vanaf september 2018 werkt elke school aan het gezondheidsbeleid. Goed eten en drinken is daar een belangrijk onderdeel van.

Mijn droom: een Refterrevolutie

Mijn droom is een echte Refterrevolutie. Waar kinderen en jongeren elke dag voor 1 euro kunnen smullen van (h)eerlijke maaltijden, gemaakt met respect voor mens en milieu. Dat zou een immens verschil betekenen voor heel veel kinderen. Koen Wauters is alvast fan. Dat zie je in dit filmpje: https://www.facebook.com/groen.be/videos/10156632359499320/

We hebben nog veel ideeën voor goed eten op school. Zo willen we een Gentse House of Food, naar het voorbeeld van Kopenhagen, oprichten. Het doel: scholen en de voedingssector inspireren. Dat doen we met vormingen en opleidingen rond gezonde voeding, duurzaamheid en korte keten. Dit schooljaar start er ook een Water Challenge voor het secundair onderwijs met als centrale vraag: hoe denken jongeren over wat ze drinken? En hoe kunnen we jongeren motiveren om genoeg water te drinken? We willen ook experimenteren met lekkere, gezonde en duurzame snacks voor jongeren tijdens de middagpauze. Een voedselraad voor scholen - School Food Council - brengt al wie werkt rond gezonde, duurzame en betaalbare voeding op school samen om aanbevelingen te formuleren. De voedselstrategie Gent En Garde is daarbij onze leidraad.

We hebben de voorbije jaren heel wat werk verzet, en ook voor de komende jaren hebben we grote plannen en ambities. Gezond, betaalbaar, lekker en duurzaam eten voor elk kind en elke jongere. Laten we daar met zijn allen de schouders onder zetten.

 

Meer informatie

https://www.facebook.com/groen.be/videos/10156632359499320/

Burger Boef en Vita Mike