12 jan 2015

Atheneum De Wingerd breidt uit

Het Laatste Nieuws - 10 januari 2015 - Erik De Troyer De razend populaire freinetschool De Wingerd breidt uit. Tegen september 2016 moet er een nieuw gebouw met tien nieuwe lokalen op de terreinen van de school verrijzen. Zo kan de school haar aantal leerlingen fors opdrijven.De Wingerd is een apart geval in Gent. Het is namelijk de enige middelbare school die volgens de freinetprincipes werkt. De stad Gent heeft tientallen kleuter- en lagere scholen van dat type en dat geeft een vervelend neveneffect wanneer die kinderen de leeftijd van twaalf jaar bereiken. Als de ouders en de kinderen willen verder gaan met dit ervaringsgericht onderwijs kunnen ze alleen bij het atheneum De Wingerd terecht. Het gevolg is dat de school in het verleden al meerdere malen kampeerders aan de schoolpoort had en een keer zelfs een telefooncentrale moest opstellen om alle ouders die een plaats wilden bemachtigen te helpen. De vraag naar plaatsen in De Wingerd is al jaren veel groter dan het aanbod.

Vanaf september 2016 moet daar verandering in komen. "De nieuwbouw die op de campus Neermeerskaai, Offerlaan-Martelaarslaan komt, zorgt voor heel wat ademruimte voor de school. Er komen tien nieuw lokalen waaronder een laboratorium. Verder krijgt de school een nieuwe sportzaal, een overdekte speelplaats, en een open speelplaats die ook door de buurtbewoners gebruikt zal kunnen worden. Ook een (brom-)fietsenberging behoort tot de plannen. Bovendien komt er door de bouw op de campus ook parkeer- en manoeuvreerruimte", zegt schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Wegendienst

Het nieuwe schoolcomplex zal gebouwd worden waar de vroegere hangars van de stedelijke wegendienst staan. Architectenbureau Stéphane Beel stond in voor het ontwerp.

Eerste graad

Op de volgende gemeenteraad zal de aanbesteding van de school voorgelegd worden voor stemming. Het gebouw kost in totaal 7,5 miljoen euro. "Het is de bedoeling dat het er staat tegen de zomer van 2016. We hopen dat de leerlingen er op 1 september van dat jaar les kunnen volgen, al is de deadline wel strak", stelt Decruynaere. "Het project moet een een groot plaatsgebrek bij De Wingerd wegwerken. Vooral de leerlingen van de eerste graad zullen er een stek krijgen", besluit Decruynaere.