Basilicum uit Kenia invoeren volle zomer duurzaamheid duidelijk geen punt

Radio 1 - 02 september 2015 Niet zo veel tijd om boodschappen te doen én te koken? Daar speelt de organisatie handig op in: ze leveren boxen aan huis met ingrediënten om specifieke maaltijden te bereiden. Elke Decruynaere van Groen heeft wel enkele bedenkingen.

HelloFresh

De minuut van Elke Decruynaere:

Tijdens de Gentse Feesten liet ik me door een verkoper op straat verleiden tot een proefpakket van HelloFresh. Makkelijk en gezond: verse ingrediënten met recepten thuis geleverd om zelf te koken. Maar in het tweede pakket zat basilicum uit Kenia. Dat bananen worden ingevoerd begrijp ik, maar basilicum, in volle zomer? Dat groeit hier ook dus waarom het van zo ver halen?

De klantendienst antwoordde dat het soms duurzamer is dan hier in kassen telen. Maar: het is zomer en basilicum groeit hier goed, in tuinen en bij boeren. Daar komen geen kassen aan te pas en het helpt de boeren hier.

Intussen leerde ik dat het ook anders kan. Initiatieven zoals Smartmat of de Fermetisten leveren ook zo'n pakketten maar werken samen met boeren van hier, met een % bio. Door rekening te houden met de seizoenen, blijft dat ook betaalbaar.

Dus, Hellofresh: het kan anders. Stuur klanten niet met een kluitje in het riet maar neem klanten én het milieu serieus.

Lees hier het volledig artikel