30 dec 2014

Basisscholen moeten extra plaatsen creëren voor vluchtelingen

Het Laatste Nieuws - 30 september 2015 "Als er vluchtelingenkinderen naar Gent komen, zullen ze naar school kunnen." Dat zegt onderwijsschepen (Groen). "Voor het basisonderwijs moeten we wel investeren in extra plaatsen."

ElkeDecruynaere

Onderwijsschepen Elke Decruynaere bereidt de komst van vluchtelingenkinderen voor. Dat blijkt uit een antwoord dat ze gaf aan gemeenteraadslid Astrid De Bruyker (sp.a). "Er is overleg met het lokaal overlegplatform secundair en basisonderwijs", zegt Decruynaere. "Eigenlijk weet niemand wat we kunnen verwachten. Volgens minister Crevits worden 7.000 minderjarige vluchtelingen in ons land verwacht. Pakweg 4.000 daarvan moeten naar het basisonderwijs. Minstens een deel daarvan zal naar Gent komen (een stad met een verleden van schoolkamperen, red.). Het is niet omdat er in onze stad geen grote opvanginitiatieven zijn, dat hier uiteindelijk
geen kinderen terecht zullen komen."
 

Taalbad

Het goede nieuws is dat alvast het secundair onderwijs klaar staat voor de opvang van de kinderen. "In het secundair onderwijs zijn momenteel een 200-tal plaatsen beschikbaar voor anderstalige nieuwkomers. De capaciteit werd enkele jaren geleden uitgebreid, en dat komt nu van pas. De nieuwkomers krijgen één jaar een intensief taalbad in een aparte klas en pikken daarna in bij de andere jongeren. Ik heb met directies gepraat en zij zijn bereid de vluchtelingenkinderen op te vangen."

In het basisonderwijs is het een ander verhaal. "Nu al hebben we een capaciteitsprobleem. We hebben vandaag plaats voor alle kinderen in Gent en een klein beetje marge. In een eerste fase zal niet iedereen een school in zijn buurt hebben. Een capaciteitsuitbreiding is nodig, zeker voor een eventuele tweede fase waarbij nog meer vluchtelingen toekomen. We hopen daarbij op steun van de hogere overheid. Nu gaan echter alle middelen naar steden en gemeenten waar een massale opvang van vluchtelingen wordt georganiseerd. Maar Gent is bereid zijn verantwoordelijkheid op te nemen", stelt Decruynaere. (VDS)

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden