17 sep 2016

Basisschool De Lotus krijgt onverwoestbare fietsen

Het Nieuwsblad/Regionaal - 17 september 2016 - Annelies Rutten Vaarwel schoolbus, welkom fiets. Basisschool De Lotus in de Grensstraat in de Bloemekenswijk nam vrijdag vijfentwintig stevige deelfietsen in gebruik. Uitstapjes naar het zwembad of de Bourgoyen gebeuren voortaan op twee wielen. De Lotus is de eerste Vlaamse basisschool die van de robuuste fietsen gebruik kan maken. Een groep leerlingen, twee aan twee fietsend door de stad, vaak met fluohesje van de school. Het is een beeld dat je steeds vaker ziet. Tot dusver waren het vooral middelbare scholen die de fiets gebruiken voor verplaatsingen tijdens de schooluren, als alternatief voor de schoolbus. Voor leerlingen die niet met de fiets naar school komen, hebben deze scholen vaak eigen fietsen, al dan niet tweedehands. 

Daltonschool De Lotus in de Grensstraat is een van de eerste basisscholen die in dat systeem stapt. De Stad Gent kocht voor de school 25 fietsen van Velo op School, een sociaaleconomisch project van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen. De fietsen werden speciaal voor dit doel ontwikkeld. Ze zijn robuust, onderhoudsarm, hebben geen plastieken onderdelen en zijn uitgerust met banden die niet kunnen lekken. "Die fietsen kunnen eigenlijk niet kapot", zegt Jan Vanhee, directeur van Fiets&Werk.
 

Fietsen aanmoedigen

De Lotus had al een sterke fietscultuur. Leerlingen worden aangemoedigd om met de fiets naar school te komen. "Maar deze fietsen zullen dat nog versterken", zegt Sofie Vyncke, juf van het eerste leerjaar en fietsteamcoördinator. "Nu heeft iedereen een goede fiets. De fiets nemen wordt op onze school echt de eerste reflex."

De fietsen zullen ook effectief worden gebruikt, benadrukt Vyncke. "Maandag zijn we er al mee naar de Bourgoyen gereden. Volgende week gaan we ermee naar het zwembad. Het is niet de bedoeling dat ze lang op stal blijven."

 

De school probeert ook ouders warm te maken voor het (beperkte) onderhoud van de fietsen en voor de begeleiding van leerlingen. In weekends en vakanties zijn de fietsen beschikbaar voor andere organisaties. Ook de Salvatorschool in de Sint-Salvatorstraat krijgt binnenkort 25 fietsen.
 

Een fiets kost ongeveer 400 euro, betaald door de Stad Gent en de Nationale Loterij.