26 okt 2015

'Bedankt, leiders. Hoedje af voor zoveel vrijwillige inzet'

Het Nieuwsblad - 23 oktober 2015 De leden van de 155 bestaande Gentse jeugdverenigingen hebben vrijdag massaal de Dag van de Jeugdvereniging gevierd. Toch kampt Gent met een tekort aan leiders. 'En dat is niet zomaar op te lossen met centen', zegt schepen van Jeugd . 'Jeugdwerk staat of valt met vrijwillig engagement.' In een opiniestuk bedankt de Groen-schepen de vrijwillige leiders en ouders en oud-leiding voor hun werk in Gent.

Elke Decruynaere

Uitgelaten taferelen vrijdagmiddag in het Coyendanspark, waar honderden jongeren de Dag van de Jeugdbeweging vierden.  Gratis pannenkoeken en de vrolijke beats van Uberdope zorgden voor een vroeg vrijdagavondfeestje. Jeudverenigingen zijn populair in Gent. Te populair zelfs, bleek toen vorig jaar voor het eerst ouders kampeerden om hun kinderen in een scoutsvereniging in te schrijven.

Daarachter schuilt echter een ander probleem: een tekort aan vrijwillige leiders. 'Enkele jeugdbewegingen moesten sluiten wegens te weinig leiding', zegt Elke Decruynaere, schepen van Jeugd. 'Anders dan in de kinderopvang en de scholen draaien Chiro, Scouts, KSA, JNM en speelpleinwerkingen op vrijwilligers. Het is geen kwestie van centen, maar van jongeren die vrijwillig leiding willen zijn in het jeugdwerk.'

Decruynaere wil op de Dag van de Jeugdbeweging de leiders, ouders en oud-leiders van Gent bedanken:

 

De jeugd van tegenwoordig

Op de dag van de jeugdbeweging zetten we traditioneel het jeugdwerk in de bloemetjes. Dat gaat gepaard met een grote dank u wel aan de leidingsploeg. Dit jaar wil ik ook een dikke merci zeggen aan alle ouders en oud leiding voor hun werk achter de schermen. Samen maken we Gent.

De grootouders van Tiebe waren er vorig jaar het eerst bij. De ouders van Myra en Oono volgden. Tientallen mama's en papa's kampeerden toen voor een plaatsje bij de scouts om de hoek. Het bericht dat er in Gent gekampeerd wordt om een plekje te krijgen in een jeugdbeweging deed menig wenkbrauw fronsen. Nu het kamperen voor de scholen verleden tijd is, is het wachten op een plekje in de jeugdbeweging.

Maar het verhaal is genuanceerder. Het is ook een verhaal van enkele jeugdbewegingen in een stad die deuren moet sluiten wegens te weinig leiding.  Anders dan in de kinderopvang en de scholen is het geen kwestie van centen maar van engagementen.

 

Vrijwilligers

Chiro, Scouts, KSA, JNM en speelpleinwerkingen draaien op vrijwilligers. Het valt dus niet enkel op te lossen door voldoende personeelsmiddelen en gebouwen: doorslaggevende is vrijwillig engagement van jongeren die leiding willen zijn in het jeugdwerk.  

De cijfers spreken boekdelen.  Er zijn 40.000 leidinggevende jongeren voor 250.000 kinderen in jeugdwerk in Vlaanderen. Zeven op tien begeleiders investeren 3 tot 9 uur per week in de jeugdbeweging.  Dan hebben we het nog niet gehad over de Chirojongen of FOS- meid die deur aan deur gaat voor 11.11.11 of een actie op touw zet voor Music For Life.  Er is vandaag dus niet minder engagement bij jongeren, maar ze vullen het wel anders in (zie ook "De jeugd is tegenwoordig' van Pedro De Bruyckere).

Jaarlijks bezoek ik in de zomermaanden Gentse speelpleinwerkingen. Deze zomer maakte ik zo kennis met Astrid.  Van nature verlegen, maar met een laag schmink en 60 joelend kinderen rondom zich ontpopt tot een volleerde actrice.  Tijdens het schooljaar geeft ze les in het buitengewoon onderwijs, in het zomerverlof staat ze op het speelplein en zet daar haar expertise in. Ik maakte eveneens kennis met haar collega-animatoren. Op verzoek bouwden ze de werking uit van een halve naar een volle dag vanaf 8u. Om 18u verlaat de laatste ket het plein, en start het evalueren en de voorbereiding van de volgende dag. Hoedje af voor zoveel vrijwillige inzet!

 

Recht op spelen = recht op blutsen en builen

Jeugdwerk is een zaak van vrijwilligers, van jongeren die zelf nog fouten kunnen en mogen maken.  Dat we dat al eens durven te vergeten merk ik in gesprek met leiding en moni's. Soms eisen ouders dat zoon- of dochterlief met propere kleren thuiskomt of verwachten ze nog voordat de kampvrachtwagen uitgeladen is een fiscaal attest.  Steeds vaker vergelijken ouders hun werking met private actoren op de markt of grote kinderopvangdiensten en het onderwijs. De ouder als consument met verwachtingen die niet stroken met de eigenheid van de jeugdbeweging. 

Maar omgekeerd: niet elke jeugdleider beseft hoeveel vertrouwen het vraagt je ukkie in handen te geven aan jongeren die nog niets eens met een wagen mogen rijden. En er zijn - gelukkig - verhalen genoeg van dankbare ouders die de leiding op handen dragen. Achter een sterke jeugdbeweging staat vaak een sterke oudersploeg en vzw met oud leiding. Ook zij verdienen vandaag een grote merci.

 

Wie niet waagt, niet vindt

Jeugdwerk staat of valt met engagement. In Gent is voor 1 op de 5 jongeren het jeugdwerk dé plek waar ze zich eens goed kunnen uitleven. Met 155 erkende jeugdwerkinitiatieven hebben we een rijk en gevarieerd jeugdwerklandschap.  Als stadsbestuur zorgen we niet alleen voor een goede omkadering, subsidiëring en infrastructuur, ? maar willen we ook helpen bij leidingstekort.

De beste leidingswerver is uiteraard de jongere zelf.  Met de campagne #ikgeefleidingingent helpen we hen daarbij.  Op die manier hopen we nog vele Astrids bereid te vinden om onze jongste Gentenaars de tijd van hun leven te laten beleven. Jongeren willen er nog steeds voor gaan. Laten wij blijven gaan voor onze jongeren.

Elke Decruynaere
Schepen van Jeugd