16 jul 2020

De beestige zomer is schitterend gestart !

Deze week startten de eerste van 99 activiteiten die schepen Elke Decruynaere ondersteunde met subsidies ikv de open oproep “Operatie Beestige Zomer”. De context is bekend: door de corona-omstandigheden brengen meer kinderen en jongeren de zomer door in onze stad, dicht bij hun kot. Daarom werd een oproep gelanceerd waarbij burgers en organisaties extra activiteiten konden voorstellen.

 

Schepen Decruynaere bezoekt deze zomer enkele van de 99 extra initiatieven die binnen deze subsidie werden goedgekeurd. De eerste halte was Al Istiqama, waar ze in gesprek met 2 broers; beiden leerkracht, maar bovenal ook enthousiaste trekkers van de organisatie. Tijdens het schooljaar focust Al Istiqama oa op huiswerkbegeleiding. Maar deze zomer vormden ze in spoedtempo hun werking om tot een coronaproof instuif- en jeugdwerking voor de gasten uit de Brugse Poort.

“Operatie Beestige Zomer doet de verschillende puzzelstukken uit het Rabot in elkaar vallen: 2 getalenteerde zingende zussen, een brede school-coördinator die hen ondersteuning biedt, een brugfiguur die haar leerlingen toeleidt en enthousiaste kinderen die na maanden van lockdown de tijd van hun leven beleven én hun zangtalent ontdekken.”

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd Gent.

Een dag later was het kamp “Zing Mee” van Ahanna en Kalinka aan de beurt. Deze 2 muzikale zussen brachten de quarantaine al zingend door. Dankzij de subsidie organiseerden ze deze week een muziekkampje voor kinderen uit het Rabot. Deze dames doen deze week geen vakantiejob, maar bieden met dit kamp de kinderen uit de buurt de kans om zich uit te leven onder begeleiding van live-muzikanten.
De groep bruiste van energie en vrolijkheid !

Op woensdag bezocht Elke Decruynaere een reeks “beestigezomer”-initiatieven in de Meubelfabriek, de tijdelijke invulling in de Brugse Poort. Nog maar enkele weken geleden schreven enkele jongeren daar nog een open brief naar het stadsbestuur met de vraag naar meer inspraak en mogelijkheden. Ze tekenden in op de subsidie-oproep, stampten op enkele weken tijd de organisatie “Bijenkorf” uit de grond, richtten een zaal van de Meubelfabriek in tot voetbal-, boks- en speelruimte. Deze zomer organiseren ze dagelijks sport- en spelactiviteiten voor gasten uit de buurt. De handen uit de mouwen steken, heet dat!

99 beestige initiatieven

Elke kijkt uit naar alle volgende initiatieven.
Er staat nog heel wat moois op de planning de komende weken, zoals racen met zeepkisten, oorbellen maken, toneel spelen, kokerellen voor kinderen, poëzie ontdekken, enz.

Nog een toffe werking, Girls Go Boom, organiseert dankzij de subsidie enkele workshops op zondag. Girls go BOOM wil - onder het motto “girls rock”- meisjes samenbrengen rond muziek. 

Ook natuur-exploratie is mogelijk, bij JNM, de Jeugdbond voor Natuur en Milieu. Een jeugdbeweging die zichzelf de beestigste jeugdbeweging noemt, kan natuurlijk niet onderdoen in het ‘beestige’ aanbod. Zij organiseren het (w)algelijk kamp voor de jongste natuurliefhebbers.

Een overzicht van de 99 initiatieven die we de komende maanden kunnen ondersteunen door #OperatieBeestigeZomer vind je via deze link: https://stad.gent/nl/kinderen/nieuws-evenementen/zomervakantie-2020.

Meer informatie

“Zing Mee” van Ahanna en Kalinka , Al Istiqama , Meubelfabriek , Girls Go Boom , JNM (Jeugdbond voor Natuur en Milieu)