27 feb 2015

Beurs pakt imagoprobleem technisch onderwijs aan

Het Laatste Nieuws - 27 februari 2015 Dit jaar zet de beroepenbeurs de technische en kunstrichtingen in de kijker. "Te weinig jongeren kiezen bewust voor een technische richting, met een tekort aan werkkrachten op de arbeidsmarkt tot gevolg", klinkt het.De beroepenbeurs is al aan zijn zevende editie toe, maar dit jaar is er geen provinciale subsidie meer. "De scholen vonden deze beurs te belangrijk, en beslisten om op eigen kracht verder te gaan", zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen). Ook VDAB is vanaf dit jaar partner van de beurs. "KSO, TSO en BSO kampen met een imagoprobleem, en daar willen we iets aan doen", zegt Freddy Van Malderen, directeur arbeidsmarktbeheer voor VDAB Oost-Vlaanderen. "De nood aan technisch geschoolde jongeren is hoog. Te weinig jongeren kiezen bewust voor een technische opleiding, maar komen in het TSO terecht na een B-attest in een ASO-richting. We willen bijdragen tot een positieve keuze voor het technisch onderwijs", zegt Van Malderen, die wil dat VDAB nauwer samen gaat werken met de scholen.

Ook schepen Decruynaere is overtuigd van het belang van de studiekeuze. "Een groot deel van de jongeren die geen diploma behalen, geven een verkeerde studiekeuze aan als reden. Te vaak is een overstap naar het TSO negatief, omdat het ASO te moeilijk blijkt. Die positieve keuze maken voor iets wat je echt interesseert, willen we promoten. Want wat je graag doet, doe je ook goed", klinkt het.

De beroepenbeurs heeft plaats van 3 tot en met 5 maart in het ICC in Gent en staat open voor leerlingen die naar het eerste middelbaar gaan, maar ook voor middelbare studenten die nadenken over een heroriëntering.

Meer informatie op www.beroepenbeurs.be