Jeugd

Van Gent de meest kind- en jeugdvriendelijke stad van Vlaanderen maken, dat is de ambitie van het hele stadsbestuur. Als schepen van Jeugd wil ik daar de motor van zijn. Bijna 28% van de totale bevolking van Gent is jonger dan 25 jaar, zij zijn de toekomst van onze stad.

 

Werken aan een kindvriendelijke stad betekent in alle beleidsbeslissingen rekening houden met kinderen en jongeren. Voor hen in het bijzonder is het belangrijk dat beslissingen die de toekomst van de stad vastleggen, getoetst worden op hun jeugd- en kindvriendelijkheid. Momenteel wordt er aan een jeugdparagraaf gewerkt, een kindersecretaris zal er op toezien dat dit echt gebeurt. Mijn voornaamste zorg is dat dit geen lege doos blijft en niet enkel mijn verhaal is, maar dat van de hele bestuursploeg. Ook de jeugdraad, hét adviesorgaan voor en door Gentse jongeren, vind ik een belangrijke partner in dit verhaal.

 

Werken aan een kind- en jeugdvriendelijke stad is meer dan voldoende speelruimte, meer dan extra glijbanen en schommels…. Kind- en jeugdvriendelijkheid is ook opkomen voor de belangen van de meest kwetsbare kinderen en jongeren. Het Gentse jeugdwelzijnswerk is partner in dit verhaal door vanuit de aanwezigheid in de wijken blijvend de stem van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren te versterken.  We blijven investeren in een jeugdwelzijnswerk dat tegemoet komt aan de noden en behoeften van onze meest kwestbare jonge inwoners.

 

Gent koestert ook zijn studenten. Zij maken mee de stad. Samen met de studentenvertegenwoordigers en de hogeronderwijsinstellingen ga ik met mijn collega's-schepenen in het stadsbestuur het gesprek aan over de stad en studenten. De studentenambtenaar is daarbij een grote ruggensteun.

 

Een kind- en jeugdvriendelijke stad eindigt niet bij het beleid maar rekent op inspanningen van alle Gentenaren. Kinderen moeten we kind laten zijn, jongeren moeten de ruimte krijgen om jong te zijn en zo de stad te ontdekken en erin te experimenteren. Gent kent een rijk en gevarieerd aanbod van (professionele en vrijwillige) jeugdwerkinitiatieven. Het bestaande jeugdwerklandschap wil ik verder laten ondersteunen, erkennen én waarderen.

Actueel

20180207 foto OverKophuis

 Het Laatste Nieuws- 8 februari 2018

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits heeft gisteren het vijfde OverKop-huis in Gent geopend.

In de Drabstraat in Gent heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) het laatste van vijf OverKop-huizen geopend. Een plaats waar jongeren tot 25 jaar zich kunnen ontspannen en op een laagdrempelige manier...

20180207 foto OverKophuis

Op woensdag 7 februari 2018 opende OverKop Gent zijn deuren in de Drabstraat 18. Dit Huis Voor Jongeren is een plek midden in de stad, waar ze kunnen chillen, activiteiten meepikken, maar ook een luisterend oor en therapeutische hulp vinden. Eén op de vijf jongeren kampt met psychische of emotionele problemen. Hen ondersteunen en naar hen luisteren kan erger voorkomen....

foto vriendjesdag KSA

Het Nieuwsblad - 31 januari 2018 - Tuly Salumu 

Goed nieuws voor wie zich nog wil aansluiten bij een Gentse scouts, KSA of Chiro. Meer dan de helft van de jeugdbewegingen in de stad heeft nog plaats.
Voortaan kunnen ouders de vrije plaatsen online consulteren. Dat is een primeur.

Wachtlijsten, ledenstops, nijpend tekort aan leiders … Het zijn...

Pagina's