24 jan 2015

Bijna dubbel zoveel kleuters zijn te vaak afwezig op school

De Standaard - 24 januari 2015 Het aantal kleuters dat te vaak afwezig was, is vorig schooljaar opvallend gestegen. 'De cijfers zijn alarmerend', zegt

Elke Decruynaere (Groen), schepen van Onderwijs in Gent. In haar stad waren het voorbije schooljaar (2013-2014) liefst acht procent van de vijfjarige kleuters 'onvoldoende aanwezig'. Dat betekent dat die kindren op een jaar geen 220 halve dagen aanwezig waren op de kleuterschool. En dus niet de limiet haalden om te beginnen in de lagere school. 

Ook in andere steden (Genk, Hasselt, Brussel) was er het voorbije jaar een duidelijke stijging. Provinciaal gezien was de stijging in Limburg en Vlaams-Brabant het sterkst.

'Er zijn twee verklaringen', zegt Willy Bombeek, woordvoerder van de katholieke koepel. 'Enerzijds is er een capaciteitsprobleem. In bepaalde steden, zoals Gent en Brussel, moeten ouders hard op zoek naar een school. Anderzijds zie je dat de stijging hoog is in steden met een grote allochtone populatie. Daar moet men ouders soms overtuigen van het belang van de kleuterschool.' 

Op het kabinet van minister Crevits benadrukt men dat de Vlaamse kleuterscholen het internationaal nog altijd zeer goed doen. 'Maar we zien de cijfers ook, en ze baren ons zorgen', zegt woordvoerster Katrien Rosseel. Een leerplichtverlaging naar 3 of 5 jaar ? waar oppositiepartij Groen voor pleit ? ziet Crevits niet zitten.