29 apr 2022

'Birds of a Feather'

Naar aanleiding van haar 5-jarig bestaan, lanceerde OpStap deze week het fotoboek 'Birds of a Feather'. OpStap is een programma van de Stad Gent voor mensen met een drugverslaving en mensen in herstel. Het fotoboek geeft inzicht in hun werking en het leven van de mensen die er komen.  

"Het zijn getuigenissen die doen verstillen, die uiting geven aan de doffe ellende die drugs veroorzaken."

Elke Decruynaere, schepen van Outreachend Werk

Het boek is geschreven vanuit het perspectief van de gasten. Zij krijgen via inloopmomenten, activiteiten en vrijwilligerswerk een zinvolle tijdsbesteding en invulling van hun dag. 

"De gasten van OpStap staan centraal in dit boek: ze krijgen een stem en hun verhalen worden gehoord. Het zijn getuigenissen die doen verstillen, die uiting geven aan de doffe ellende die drugs veroorzaken. Maar er is zeker ook oog voor een kwinkslag en lichtpuntjes van hoop en herstel", aldus Elke Decruynaere.  

Alternatief verjaardagsfeest

Het was al in 2020 dat OpStap vijf jaar bestond. Gezien de gekende omstandigheden was een feestje toen helaas  uitgesloten. Maar de werking ging op zoek naar een alternatief om een schijnwerper te zetten op de verhalen van hun gasten. Ze besloten samen een boek te maken. 

'Birds of a Feather' is het resultaat van een samenwerking tussen OpStap en fotograaf Vincen Beeckman, schrijver Colin Pantall, ontwerpster Lien Van Leemput en uitgever Art Paper Editions (APE). Het boek verzamelt herinneringen, dagelijkse bekommernissen en ideeën in woord en beeld.

Colin Pantall nam een reeks interviews af om het doel van OpStap en de relevantie voor de gasten in kaart te brengen. 

Foto Elke Decruynaere_OpStap

Dromen en herinneringen

Het project startte met enkele workshops, geleid door Vincen Beeckman en Lien Van Leemput. Zij gingen in interactie met de gasten van OpStap. Beeckman vergezelde hen ook op hun wekelijkse activiteiten buitenshuis.

Er vonden gesprekken plaats over hun dromen en herinneringen, maar ook over dagelijkse bekommernissen en hun ideeën over OpStap. Colin Pantall trad op als moderator en vroeg de deelnemers en gasten via een reeks interviews naar het doel van het project en de relevantie ervan in hun leven.  

 

Meer info

OpStap (project van de Dienst Outreachend Werken)

Bekijk het filmpje van OpStap

Bestel nu het boek 'Birds of a Feather' (30 euro)