25 mei 2020

Blokken in groep, tijdens corona

De corona-omstandigheden hebben ook op de Gentse studenten een grote impact. Ze zijn al wekenlang aangewezen op afstandsonderwijs en gaan nu een heel bijzondere examenperiode in. Hoewel samen blokken ter voorbereiding van deze eindspurt almaar populairder werd de afgelopen jaren, is dat dit jaar allesbehalve evident. Stad Gent doet er dan ook alles aan om bloklocaties ter beschikking te kunnen stellen.

Blijf in uw kot, het is nog steeds de algemene regel in deze corona-periode. Studenten die over een kot beschikken, mogen dat dit jaar letterlijk nemen. Echter, niet alle studenten beschikken over een kot waar ze in alle rust kunnen studeren of hebben thuis een plek om zich te concentreren op hun studies. Studenten zijn dezer dagen ook meer aangewezen op zichzelf en het studeren in groep kan ook een remedie zijn om de moed er in te houden.

"Ik ben zeer blij dat we, in deze bijzondere omstandigheden, toch zoveel plaatsen kunnen ter beschikking stellen van de studenten. Ik wens hen allen een hele goeie blok en een succesvolle examenperiode." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs Gent.

Daarom doen we er ook dit jaar alles aan, om op korte termijn zoveel mogelijk bloklocaties te openen voor deze studenten. De jaarlijkse zoektocht naar bloklocaties is voor de jeugddienst onder de huidige omstandigheden nog bemoeilijkt doordat extra maatregelen gelden voor het veilig openstellen ervan. Het gaat dan bvb over voldoende schoonmaken en ontsmetten. Het is ook verplicht om toezicht  te organiseren.

 

Er wordt ingezet op verschillende pistes en een aantal locaties werden reeds bevestigd. Een van de symbolen van Gent, ‘t Kuipke, zal kunnen worden opengesteld. Ook het Dienstencentrum in Ledeberg wordt toegankelijk voor de studenten. Samen bieden zij plaats aan ongeveer 500 studenten. Ook andere locaties zijn in onderzoek, bvb de Minus One, de Blaisantkerk, Ontmoetingscentrum Oostakker, Broei Duivelsteen en anderen, samen ook goed voor enkele honderden plaatsen.

"Er gebeurden tijdens deze corona-periode al heel veel uitzonderlijke zaken. Het openstellen van ’t Kuipke als bloklocatie is een bijzonderheid die de studenten zich nog lang zullen herinneren." - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs Gent

Er wordt gewerkt aan een snelle opening. Het streefdoel is om alvast de eerste locaties op vrijdag 29 mei te openen, als kan worden voldaan aan alle voorwaarden. Idealiter zullen deze locaties open zijn tot en met 26 juni, van maandag tot en met zondag van 10u tot middernacht. De effectieve data en openingsuren zullen afhangen van de beschikbaarheden van toezichters en schoonmaakploegen.

 

Heel veel stadsdiensten ondersteunen dit project. Er wordt, samen met Digipolis, gewerkt aan een online inschrijvingssysteem. We bekijken samen met diensten zoals Facility Management de mogelijkheden voor het inrichten met meubilair en het reiniging van de locaties. De Fietsambassade plaatst tegen vrijdag 29 mei een 250-tal fietsenstallingen aan ‘t Kuipke. De nodige signalisatie wordt voorbereid door de Dienst Communicatie. Omdat toezicht verplicht is, deden we een oproep voor vrijwilligers. Zo’n 35 mensen gaven zich al op.

 

Interesse?

Surf naar: https://doodle.com/poll/hdwshp96ikdin4hw?fbclid=IwAR0ahZ9sbJLtXSuHkFP2SMLthtlVTGE9TGh2QgCCGqsqSFtk4ACMsxkK1tc