30 apr 2021

Studenten vinden moed en motivatie op gezamenlijke bloklocaties

Jaarlijks voorziet Stad Gent, samen met Student-in-Gent en de hogeronderwijsinstellingen stille studieplekken en bloklocaties voor studenten in Gent. Dit jaar is dat nog belangrijker, omdat samen studeren voor veel studenten een van de weinige mogelijkheden is om elkaar te ontmoeten. In deze tijden waarop studenten haast volledig op zichzelf zijn aangewezen en er weinig groepssteun is, kan samen studeren helpen om de motivatie te verhogen en moed te scheppen uit de nabijheid van medestudenten.

 

De covid-situatie maakt het niet makkelijker om geschikte locaties te vinden. Maar Student-in-Gent, de studentendienst van de jeugddienst, kon ook dit jaar weer een mooie reeks locaties vastleggen, waar studenten in alle rust kunnen studeren. Dat is nodig, want veel studenten zitten op hun tandvlees na een academiejaar met hoofdzakelijk afstandsonderwijs. Samen studeren geeft moed voor de laatste loodjes.

“Door corona de nood om samen te studeren groter is dan ooit bij onze Gentse studenten. Dat heb ik gemerkt tijdens mijn gesprekken met studenten en op het tweewekelijks kernteam studenten.”

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

We gaan een samenwerking aan met De Meubelfabriek in de Brugse Poort die verschillende lokalen ter beschikking zal stellen, met samen 47 plaatsen. Daarnaast zal het Dienstencentrum in Ledeberg 40 studieplaatsen voorzien. Het ICC zal ook weer dienen als bloklocatie en biedt plaats voor 150 studenten.

“Het is geen sinecure om voldoende studeerplekken te vinden onder de geldende coronamaatregelen. Blij dat Stad Gent deze service kan leveren aan de Gentse studenten.” Fourat Ben Chikha, raadslid.

We deden ook een oproep naar jeugd- of studentenverenigingen om hun lokalen open te zetten als bloklocatie. Elke organisatie krijgt van de stad Gent ontsmettingsmateriaal, signalisatie, ondersteuning en bekendmaking via de stedelijke social mediakanalen en een eenmalige vergoeding van €250 per locatie. Hieruit volgden nog eens 75 studieplekken.

In totaal voorzien we vanuit de stad op deze manier al zeker 312 stille studieplekken op verschillende plaatsen in Gent. Er loopt nog overleg met Flanders Expo om daar ook nog extra plaatsen te voorzien.

Uiteraard voorzien de hogeronderwijsinstellingen ook bloklocaties. Kwetsbare studenten uit de eigen instelling krijgen voorrang, maar veel hogeronderwijsinstellingen zetten hun bloklocaties ook open voor alle studenten. Zodra dat overzicht bekend is zullen we dit mee communiceren via de stedelijke communicatiekanalen.

Het aanbod wordt bekend gemaakt via de infokanalen van Student-in-Gent en de hogeronderwijsinstellingen, maar ook via de website blokmap.be, een website die al goed gekend is onder de Gentse studenten. Het is een online kaart waarop de bloklocaties zullen op aangeduid worden. Wanneer de student een bloklocatie gekozen heeft kan hij/zij via een link meer info vinden over de services van de plaats en de manier van inschrijven.

We namen ook initiatief om samen met de hogeronderwijsinstellingen en de studentenbeheerder van UGENT een algemene bloktool uit te werken. Dat systeem zal alle Gentse bloklocaties verzamelen, info per plek voorzien én – dat is verschillend met blokmap - met 1 uniform reservatiesysteem werken. We baseren ons hiervoor op de bestaande bloktool van UGENT. Het is systeem is momenteel in ontwikkelfase. Na de zomer zullen alle hogeronderwijsinstellingen enkele sessies krijgen om met de tool te leren werken tegen de blokperiode van december dit jaar.

 

Meer informatie

Algemeen


Overzicht

Blokplek - Overkop

 • Waar: Drabstraat 9, 9000 Gent
 • WanneerElke zaterdag en zondag van 11u tot 23u, vanaf zaterdag 29 mei t.e.m. zondag 20 juni.
 • Schrijf je hier in

De Meubelfabriek 

 • Waar: Meibloemstraat 18, 9000 Gent
 • Wanneer: Elke maandag tot donderdag telkens van 9-13u15 en van 13u45 tot 18u

ICC Gent 

 • Waar: Familie Van Rysselberghedreef 2, 9000 Gent
 • Wanneer
  • Op weekdagen: één shift van 17.00 uur tot 22.00 uur
  • In het weekend en op feestdagen: twee shifts: van 10.00 uur tot 16.45 uur en van 17.15 uur tot 22.00 uur

Dienstencentrum Ledeberg

 • Waar: Ledebergplein 30, 9050 Ledeberg
 • Wanneer: Open vanaf 24 mei tot 27 juni. Elke dag, ook in het weekend. Twee shiften: 10.00 uur tot 16.45 uur en 17.15 uur tot 23.30 uur.