07 nov 2017

Bouw school brengt De Nieuwe Dokken in stroomversnelling

Het Nieuwsblad - 7 november 2017 - Tuly Salumu Met een muzikale stoet vierden de leerlingen van basisscholen De Toverstaf en de Wonderfluit de eerstesteenlegging van hun nieuw schoolgebouw aan De Nieuwe Dokken. Die brengt de bouw van de nu al iconische wijk in een stroomversnelling.Tegen september 2019 opent de school de deuren, niet veel later de eerste appartementen.Zo'n honderd leerlingen van de 'muzische' basisscholen de Toverstaf en de Wonderfluit hebben deze middag met live muziek het startschot gegeven voor de bouw van hun nieuw schoolgebouw aan de Schipperskaai. Dat wordt een centraal element van De Nieuwe Dokken, waar in totaal vijftien exclusieve gebouwen met vierhonderd woningen komen.

Dat stukje Gent is nu al iconisch door haar doorgedreven 'toekomstvisie'. Met zonnepanelen, deelfietsen en gezuiverd afvalwater moeten De Nieuwe Dokken de duurzaamste wijk van de stad worden. Afvalstoffen zullen er worden omgezet tot biogas waarmee de woningen zullen worden verwarmd, uniek in Europa.

Nu het eerste deel van de bodemsanering achter de rug is - al 35.000 vervuilde grond werd afgevoerd, kan de bouw van de wijk echt van start gaan. Momenteel ligt er een enorme bouwput waarin een ondergrondse parking van twee verdiepingen wordt ingericht. Aannemers zijn volop bezig met de voorbereidingen van de bouw van de flitsende appartementen.

Zwevende moestuin 

Maar eerst bouwt Sogent een nieuw Stadsgebouw met school, sporthal en crèche. Met een zitput, een zwevende moestuin, een bamboetuin en verschillende hellende vlakken belooft het rechthoekige complex even indrukwekkend te worden als de rest van de wijk. Op de vier verdiepingen wordt met groene 'buitenkooien' voorzien in een openlucht speelplaats.

"Met 2.680 vierkante meter is het terrein redelijk klein", zegt architect Xaveer De Geyter. "Daarom hebben we moeten stapelen. Op het gelijkvloers komt de crèche, op de eerste verdieping de kleuterschool, op de tweede de lagere school en daarboven de sporthal en de bar (de sporthal zal buiten de schooluren ter beschikking staan van de buurt, die ook het beheer in eigen handen krijgt, nvdr.)."

Aan het unieke ontwerp hangt een kostprijs van tien miljoen euro. Het gebouw zal plaats bieden aan 40 peuters en 240 leerlingen. Dat zijn er een pak meer dan de 130 leerlingen die de Toverstaf en de Wonderfluit vandaag tellen. "Broodnodig", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). "Gent groeit en er zijn steeds meer kinderen. We moeten een tandje bijsteken." 

Eerste bakstenen 

In september 2019 zwiert de nieuwe school haar deuren open. Een paar maanden later moeten ook de eerste bewoners hun intrek nemen in de appartementen.  "Net op tijd", zegt directeur Bart Devaere. "In 2019 vieren we ons tienjarig bestaan. Wij zijn geen klassieke school maar een muzische leerthuis. Muziek is onze pedagogische leidraad." 

Ook voor de leerlingen, die nu nog lesvolgen in de Lübeckstraat en de Achterstraat in Sint-Amandsberg, kan het niet snel genoeg gaan. Ze schonken alvast de eerste -beschilderde- bakstenen aan de bouwvakkers. "Daarin hebben we symbolisch alles ingestopt wat we naar onze nieuwe school willen meenemen", zegt Simeon (11). "Zoals een plek waar we naartoe kunnen gaan als we boos zijn, als we willen knutselen of muziek maken."