07 okt 2019

Brede School Gent blaast 20 kaarsjes uit!

Brede School, een samenwerkingsverband dat allerhande activiteiten organiseert voor leerlingen in Gent, blaast op woensdag 9 oktober 20 kaarsjes uit in De Centrale. Niet minder dan 8.000 leerlingen namen het afgelopen jaar deel aan de activiteiten.

 

Brede School, een project van Onderwijscentrum Gent, is een koepel van samenwerkingsverbanden tussen één of meerdere buurtscholen en wijkpartners uit verschillende sectoren, zoals welzijn, cultuur, sport of jeugd. De partners hebben één doel: de brede ontwikkeling van kinderen en jongeren, op school en in de vrije tijd, mét extra aandacht voor kwetsbare kinderen. Vandaag zijn er 10 Brede School-wijken, voornamelijk in de 19de-eeuwse gordel en zijn er 55 scholen bij het project betrokken. De Stad zorgt voor een coördinator om het netwerk te ondersteunen.

'Het is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend om zich in te schrijven in de dansschool om de hoek of om binnen te springen in het museum vlak bij school. Vaak staan er, letterlijk en figuurlijk, drempels in de weg. Daarom werkt Brede School zowel tijdens als na de school een gevarieerd en toegankelijk aanbod aan activiteiten uit.'

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Activiteiten die verbinden

Het aanbod van Brede School is eindeloos. Denk aan een lessenreeks aikido, een vertelfestival in de bib, een gezonde buurtpicknick, Nederlandse lessen tijdens de zomervakantie, enzovoort. Een mooi voorbeeld vind je in de wijk Moscou met het project Telefoonster. Kinderen van de basisscholen Sint-Gregoriuscollege en De Sportschool bezoeken er bewoners van het woonzorgcentrum. Na de eerste ontmoeting bellen ze wekelijks naar hun nieuwe telefoonvriend. Een verbindend initiatief dat vereenzaming tegengaat.

“Telefoonster is anders. Het verbindt de buurt, de bewoners, de leerkrachten en de kinderen. Je hebt dat warm gevoel. Je ziet mensen openbloeien.' Jessica Gilliet - Brede School Ledeberg-Moscou-Vogelhoek

Een blik op de toekomst

Op woensdag 9 oktober viert Brede School de 20ste verjaardag in De Centrale. Brede School keert zo terug naar zijn roots, want in 1999 werd het allereerste Brede School-project opgestart in Sluizeken-Tolhuis-Ham. In De Centrale kan je woensdag kennismaken met de uitdagingen en vernieuwingen van vandaag. Thema's zijn het slim gebruiken van schoolgebouwen, de omgang met digitalisering en leren buiten het klaslokaal. Het volledig programma vind je hier.

Meer informatie:

Onderwijscentrum Gent