01 feb 2016

'Brede school' klaar voor opening

Het Nieuwsblad - 1 februari 2016 - Johan Dillen

Op de eerste kinderen is het wachten tot september, maar zaterdag stelde het stadsbestuur al trots het gerenoveerde schoolgebouw van in de Sint-Bernadettestraat voor. Het wordt de eerste 'brede school', wat wil zeggen dat ze tijdens de lesuren van de leerlingen is, en na de schooldag voor de buurt.

"Ik ben bijzonder fier dat we na jaren van leegstand hier opnieuw een thuis kunnen maken voor 240 leerlingen", zei onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). De Freinetschool Het Tandwiel neemt een oud schoolgebouw in de Sint-Bernadettestraat opnieuw in dienst.

Het eerste deel, een renovatie van het hoofdgebouw, is klaar. In een tweede fase volgt nog een nieuwbouw. "In september starten we met kleuters van 2,5 tot 5 jaar. Die kunnen dan elk jaar doorgroeien tot we een volwaardige basisschool hebben. Een school op fietsafstand voor mensen in Sint-Amandsberg was ons doel. Zowel voor de nieuwe woningen in de Sint-Bernadettestraat als voor de achterliggende wijk aan de Waterstraat in Oostakker ligt Het Tandwiel perfect."

De eerste die de gebouwen in gebruik mag nemen, is de vzw Jong. Die mag er activiteiten voor kinderen uit de buurt organiseren. "Maar ook mensen en verenigingen uit de buurt kunnen hier activiteiten organiseren", zegt schepen van Diversiteit Resul Tapmaz (SP.A). "Er was een gebrek aan lokalen in deze buurt." Voor schepen van Facility Management Martine De Regge (SP.A) was het een ontroerend weerzien met haar oude school. "Ik herinner me uit mijn kindertijd dat hier veel activiteiten na school plaatsvonden: filmnamiddagen, Vlaamse kermis, turnles, Franse les op zondag ... Dat komt nu terug."


De renovatie van het oude gebouw tot een energiezuinige school heeft een jaar geduurd. "Voor de kost van 2,3 miljoen euro kregen we 1,5 miljoen aan Vlaamse subsidies kregen", zegt De Regge.

 

Lees hier het volledig persbericht op de website van Het Nieuwsblad.