23 jan 2018

“Chinees neerpennen? Valt wel mee”

Het Laatste Nieuws - 23 januari 2018

Op de IVG-School in de Nederkouter krijgen de leerlingen van de tweede en derde graad secundair twee uur extra taalles. Naast Frans of Duits kunnen ze zich verdiepen in Chinees of Swahili. "We willen de nieuwsgierigheid voor het onbekende aanwakkeren", zegt directeur Olivier Szafiro.Het is een straf en gewaagd pedagogisch project waarmee ze dit schooljaar uitpakken in de middelbare school aan de Nederkouter. IVG draagt taalonderwijs al langer hoog in het vaandel. "Wie talen kent, opent de deuren tot anderen en krijgt meer mogelijkheden voor zijn verdere ontwikkeling", klinkt het in de infobrochure van de school.

 

De nieuwe IVG-Academy is echter een unicum in Vlaanderen. Leerlingen uit de tweede en derde graad van de school kunnen kiezen uit tien verschillende talen en culturen om zich in te verdiepen. Er zijn voor de hand liggende keuzes zoals Frans, Duits en Spaans bij, maar ook exotische talen als Hebreeuws, Arabisch, Russisch, Chinees of zelfs Swahili behoren tot het aanbod. Leerlingen met buitenlandse roots en een taalachterstand verdiepen zich op hun beurt dan weer in het Nederlands. 

Wereldburger

"Het is niet onze bedoeling om onze leerlingen in één schooljaar bijvoorbeeld Russisch te laten spreken, maar eerder om hen in te leiden in een voor hen niet zo bekende regio. Er wonen bijvoorbeeld heel veel Turken in Gent, maar als je mensen vraagt wat ze weten over het land, stopt het vaak bij dooddoeners zoals dat 'men er graag pita eet' en dat 'Erdogan er president is'", zegt directeur Olivier Szafiro. "Door onze leerlingen twee uur per week onder te dompelen in een vreemde cultuur en taal willen we hen voorbereiden tot wereldburgerschap in een samenleving die steeds sneller mondialiseert."

 

Lees het volledig artikel op de website van Het Laatste Nieuws

 

Meer informatie:

IVG-school