21 feb 2020

Codeerlessen van Code City breiden uit naar het middelbaar

Voor het derde jaar op rij organiseert de Stad Gent met 'Code City' codeerlessen in 99 Gentse scholen, dit jaar niet alleen in het vijfde en zesde leerjaar, maar voor het eerst ook in het eerste middelbaar. Vrijwillige IT-coaches leren de kinderen tussen februari en mei in twee lesuren programmeren met een Micro:bit, een microcomputertje met ledlichtjes.

Code City groeit


Sinds september 2019 staat in de eerste graad secundair onderwijs ‘computationeel denken’ in de eindtermen. Dat is een vaardigheid die in onze huidige digitale wereld steeds belangrijker wordt. De leerlingen moeten leren hoe ze een complex probleem op een logische manier oplossen en welke manier de efficiëntste is.

'Voormalig president Barack Obama riep leerlingen op om niet alleen te spelen op hun gsm, maar die ook te leren programmeren. Wel, daar maken we graag werk van. Door Code City de lessen in de scholen én tijdens de lesuren te laten organiseren, willen we alle leerlingen de kans geven om te leren programmeren.' - Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Leerkrachten begeleiden

Leerkrachten uit het secundair onderwijs hebben heel wat vragen over hoe ze ‘computationeel denken’ kunnen verwerken in de klaspraktijk. Code City organiseert daarom voortaan ook codeerlessen voor leerlingen uit het eerste middelbaar. Bovendien kunnen de leerkrachten achteraf studiedagen volgen over hoe ze zelf activiteiten rond coderen, programmeren, ‘computationeel denken’ en STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) kunnen integreren in de klas.


Kennis doorgeven

De leerkrachten uit het lager onderwijs kregen al tijdens de twee vorige edities de gelegenheid om deel te nemen aan de studiedagen. Dit jaar geeft Code City aan elke deelnemende lagere school educatief materiaal cadeau waarmee leerkrachten en leerlingen na het project zelf aan de slag kunnen. De school houdt het pakket Micro:bits, zodat de leerlingen hun kennis kunnen doorgeven aan kinderen uit andere klassen en de leerkracht een vervolgtraject kan opzetten.

'Coderen en computationeel denken zijn vaardigheden die nu al in veel jobs noodzakelijk zijn. Computationele vaardigheden bieden ook voordelen buiten de ICT-sector.’ - Sofie Bracke, schepen van Digitalisering.

Zo was Code City 2019

Code City wordt gerealiseerd door Digitaal.Talent@Gent, Onderwijscentrum Gent en Fyxxi. Digitaal.Talent@Gent is de e-inclusiewerking van Stad Gent, OCMW Gent en Digipolis, met als doel elke Gentenaar mee te krijgen in de digitale wereld. Onderwijscentrum Gent ondersteunt, verbindt en inspireert kinderen, jongeren, ouders, onderwijsprofessionals en hun partners, zodat kinderen en jongeren zich maximaal kunnen ontplooien om volwaardig deel te nemen aan de samenleving. Fyxxi organiseert workshops en opleidingen rond ICT-tools voor STEM-onderwijs.
Code City wordt gesteund door Showpad, IT-Planet, TomTom, 3sign, Agfa HealthCare, The Reference, Mpiris, Arteveldehogeschool, SumoCoders, Sirus, Digipolis, NGDATA, Universiteit Gent en Tengu.

Vind hier alle informatie over Code City