15 nov 2017

Code City: een CodeUur in elke Gentse basisschool

Coderen en 'computationeel denken' zijn dé vaardigheden van de toekomst. Het project Code City wil kinderen en jongeren hiermee kennis laten maken. Daarom trekt het project van februari tot mei 2018 naar alle Gentse basisscholen met een CodeUur rond het thema Minecraft en nascholing voor de leerkrachten. Code City is een samenwerking tussen Digitaal.Talent@Gent, Stad Gent en Fyxxi.

STEM-vaardigheden


In oktober stonden ‘digitaal’ en ‘coderen’ met stip op de agenda door initiatieven als de EU-code Week en de Digitale Week. STEM-vaardigheden (Science, Technology, Engineering en Mathematics) worden alsmaar belangrijker op de arbeidsmarkt en in het dagelijkse leven. Ook de Stad Gent erkent dit en wil daarop anticiperen. Niet alleen door themaweken te ondersteunen en te promoten, maar ook door de sensibiliserende boodschap in de praktijk te brengen met langlopende projecten als Code City.

Code City


Code City biedt aan elke Gentse basisschool een CodeUur rond het thema Minecraft aan. Vrijwillige coaches – medewerkers uit bedrijven en organisaties, studenten en code-enthousiastelingen – begeleiden een klas uit het vijfde of het zesde leerjaar bij een CodeUur. Daarin brengen ze de kinderen op één uur tijd de basisbeginselen van coderen bij.

Leren coderen versterkt de probleemoplossende vaardigheden, het logisch redeneringsvermogen en de creativiteit van de leerlingen. De kinderen krijgen inzicht in technologie, zodat ze beter begrijpen hoe de digitale wereld werkt en geprikkeld zijn om zelf hun STEM-vaardigheden verder te ontwikkelen op school of via het ruime STEM-aanbod in Gent.

Ook voor leerkrachten


Code City motiveert niet alleen de leerlingen, maar ook de leerkrachten om hun STEM-vaardigheden te ontplooien. Via het CodeUur worden de leerkrachten warm gemaakt om in hun eigen lessen ook STEM-activiteiten te organiseren. Vijf leerkrachten per school krijgen bovendien een gratis nascholing bij Fyxxi over laagdrempelige STEM-activiteiten die bruikbaar zijn in de klas.


Bezoek de website van Code City


‘Leren coderen is niet alleen leuk, het heeft ook heel wat voordelen. Toch vinden kinderen uit kansengroepen én meisjes nog steeds minder gemakkelijk hun weg naar STEM-activiteiten. Met dit project kunnen zij samen met hun klasgenootjes proeven van coderen. De nascholing voor leerkrachten versterkt hen om talenten te ontdekken, hun leerlingen te prikkelen, en onderzoekend en ondernemend leren te stimuleren.’ Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs


“Met Digitaal.Talent@Gent , de e-inclusiewerking van Stad Gent, zetten we al allerlei projecten op om elke Gentenaar, jong of oud, arm of rijk… mee te krijgen in de digitale wereld. Met het project Code City willen we ook de kinderen warm maken voor de digitale wereld en hen voorbereiden op de toekomst.” Martine De Regge, schepen bevoegd voor ICT-beleid


Lancering Code City


Op 15 november 2017 geven Schepen Martine De Regge, bevoegd voor ICT, en Schepen Elke Decruynaere, bevoegd voor Onderwijs, het startschot van het project. In basisschool KLIM begeleidt Fyxxi het eerste CodeUur van Code City aan het vijfde leerjaar.

Basisschool KLIM inspireert zo alle andere Gentse scholen om in te tekenen voor Code City, en mogelijke coaches om de CodeUren in het voorjaar van 2018 te begeleiden.

Partners

  • Code City wordt gerealiseerd door Digitaal.Talent@Gent en Fyxxi.
  • Digitaal.Talent@Gent is de e-inclusiewerking van Stad Gent, OCMW Gent en Digipolis, met als doel elke Gentenaar mee te krijgen in de digitale wereld.
  • Fyxxi organiseert workshops en opleidingen rond ICT-tools voor STEMonderwijs

 

Lees het volledig artikel op de website van stad Gent.