02 feb 2021

Gentse basisscholen schakelen naar code rood

Het aantal besmettingen in het Gentse basisonderwijs is vorige week verdrievoudigd en de besmettelijke varianten circuleren. Om de basisscholen open te kunnen houden, komen er dan ook extra maatregelen. De Gentse basisscholen moeten ten laatste op maandag 8 februari 2021 overgeschakeld zijn op code rood. Dat betekent onder meer extra poetsen, geen uitzonderingen op de extra-murosactiviteiten en geen warme maaltijden meer.

 

Het stadsbestuur wil er met extra maatregelen voor zorgen dat de scholen maximaal kunnen openblijven. Om te vermijden dat scholen zelf moeten improviseren, koos de Gentse Crisiscel Onderwijs -met vertegenwoordigers van alle onderwijsnetten -en niveaus- in consensus voor dezelfde lijn voor alle Gentse basisscholen. Deze keuze kreeg het akkoord van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. De Gentse basisscholen moeten ten laatste op maandag 8 februari 2021 overgeschakeld zijn op kleurcode rood.

Overschakeling naar code rood zorgt voor volgende aanpassingen aan de schoolwerking.

  • Extra-murosactiviteiten van de school zijn niet mogelijk (geen uitzonderingen)
  • Inschrijvingen verlopen digitaal, er zijn geen opendeurdagen of rondleidingen mogelijk
  • Er worden geen warme maaltijden meer geserveerd
  • Het gebruik van niet-persoonlijk materiaal wordt beperkt tot het absolute minimum
  • Er wordt bijkomend gepoetst op school

Het is op school dat we de beste leerkansen kunnen bieden aan de leerlingen. De cijfers geven aan dat actie nodig is om de scholen open te houden. We willen proactief te werk gaan: de dammen versterken op voorhand, niet nadien alle gaten in de muur proberen te dichten als het water er al doorstroomt.

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Het gaat om een tijdelijke maatregel gebaseerd op de cijfers. In het basisonderwijs stegen de cijfers vorige week opmerkelijk, van 13 naar 37 positieve tests bij de leerlingen en van 7 naar 24 positieve tests bij de leerkrachten.

De situatie wordt dagelijks geëvalueerd. Zodra dat mogelijk is, wordt er teruggeschakeld. Scholen krijgen minstens een week de tijd om een nieuwe situatie te implementeren.

Meer informatie:
Draaiboek 2020-2021: gewoon en buitengewoon basisonderwijs


Bijkomende maatregelen

Naast het overgaan op code rood, raden de medische experts die de Stad Gent adviseren ook volgende maatregelen aan. Schoolteams dragen een mondmasker in alle situaties, dus ook wanneer afstand kan worden gehouden, en zijn extra alert wanneer volwassenen met elkaar in contact komen, zoals in de leraarskamer of tijdens informele situaties. Ruimtes goed ventileren blijft cruciaal, activiteiten vinden zodra dat kan in openlucht plaats en leerlingen krijgen in de klas en in de refter vaste plaatsen toegewezen.

Geen verandering voor secundair

Voor het secundair onderwijs verandert er niets. In het secundair onderwijs stijgt het aantal besmettingen trager dan in het basisonderwijs en zijn er al bijkomende maatregelen van kracht. Zo is er al een afkoelingsweek van 8 tot 12 februari, is er voor de 2de en 3de graad al 50% afstandsonderwijs en dragen leerlingen en leerkrachten al mondmaskers.
De hogere onderwijsinstellingen, het volwassenonderwijs en het deeltijds kunstonderwijs werken al in code rood.