12 feb 2021

Code rood verlengd in het Gentse basisonderwijs

De cijfers in het Gentse basisonderwijs bleven ook deze week nog stijgen. Ondanks het feit dat er meer besmettelijke varianten circuleren, hebben de voorzorgsmaatregelen er wel mee voor gezorgd dat de grote versnelling die we eind januari kenden, is afgewend. Het aanhouden van de maatregelen blijft nodig, want de cijfers zijn nog steeds hoog. Daarom start het Gentse basisonderwijs na de krokusvakantie opnieuw op in code rood.

 

Het basisonderwijs in Gent schakelde op 8 februari over naar code rood. Het secundair onderwijs rondt vandaag de zogenaamde afkoelingsweek met 100% afstandsonderwijs af en de hoger onderwijsinstellingen startten deze week hun online-lessen terug op, na de examens in januari en een lesvrije week vorige week. De impact van deze onderwijssituatie op de cijfers is nog niet zichtbaar deze week, maar kan zich laten voelen vanaf volgende week.

In Gent lopen 57.000 leerlingen school en werken 9.100 personeelsleden in het onderwijs.
De afgelopen week (4-10 februari) legden er 51 leerlingen uit het basis en 38 leerlingen uit het secundair onderwijs een positieve test af. Dat betekent voor het basisonderwijs een lichte stijging (6 extra gevallen tov vorige week) en een status quo in het middelbaar.

“Code rood blijft aangehouden in de Gentse basisscholen, want de meldingen blijven daar nog steeds stijgen. De voorzorgsmaatregelen hebben er wel al voor gezorgd dat de grote versnelling is gestopt. Om een jojo-effect te vermijden, kan er pas bij een duidelijke en aanhoudende daling versoepeld worden.”

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Bij de personeelsleden in het basisonderwijs werd deze week 1 positieve test afgelegd en bij leerkrachten in het secundair waren er 5 meldingen. Dat betekent voor de tweede week op een rij een grote daling van het aantal betrokken leerkrachten in het basisonderwijs, nl van 28 eind januari, naar 15 vorige week en nu dus 1 persoon deze week. Bij de leerkrachten in het secundair onderwijs waren er 10 meldingen eind januari, 3 vorige week en 5 deze week.

"We merken dat het aantal quarantaines deze week fors is afgenomen, wat het positief gevolg kan zijn van het feit dat scholen de leerlingen zoveel mogelijk in vaste groepjes laten werken of vaste plaatsen geven om het aantal hoogrisico contacten te beperken. De CLB’s, die de contacttracing doen in onderwijs, zien veel goede praktijkvoorbeelden waar de verspreiding van corona in scholen op die manier efficiënt ingedijkt kan worden. Zij roepen op om deze en andere maatregelen te blijven naleven."

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Er werden deze week 3 nieuwe clusters vastgesteld in het basisonderwijs en 1 in het secundair onderwijs.

In totaal (leerlingen en personeelsleden) waren 27 basisscholen en 26 secundaire scholen betrokken, wat in dezelfde lijn ligt als vorige week. Deze week zijn er 0,4% van de Gentse leerlingen en 0,2% van de Gentse personeelsleden in quarantaine. Ook hier zien we sterke dalingen, want vorige week waren 1,1% van de leerlingen en 0,8% van de personeelsleden in quarantaine. Dat kan het gevolg zijn van het implementeren van de maatregelen door de scholen die leerlingen vaste plaatsen geven of leerlingen in vaste groepjes laten werken.

"Maar nu is het eerst tijd voor een kleine break. Het afstandsonderwijs en de maatregelen wegen, maar de teams en de leerlingen deden allemaal zo hun best. Ik hoop dat ze nu even kunnen ontspannen. Ik wens hen allen een goed krokusverlof toe." - Elke Decruynaere

De redenen waarom leerlingen zich laten testen zijn in het basis- en secundair onderwijs hoofdzakelijk wegens hoog-risico contact binnen het gezin (50% bij alle niveaus) en daarnaast ook wegens klachten die compatibel zijn met covid (30% in secundair onderwijs) of contacten via school (25% in basisonderwijs).

Voor de hoger onderwijsinstellingen zien we een status quo met in de periode van 4-10 februari 7 positieve testen bij studenten en 3 bij personeelsleden. Van deze besmettingen werd gemeld dat ze werden opgelopen in familieverband. De hoger onderwijsinstellingen kenden, na de examens in januari, vorige week een lesvrije week.

 

De corona-impact wordt nauwgezet opgevolgd, via de CLB’s en via het kernteam onderwijs.

De cijfers van de Gentse situatie per leeftijd vindt u in het Gentse dashboard: 

https://gent.buurtmonitor.be/dashboard/dashboard/covid-19-update/

 

Meer informatie:

  • Gentse Strategie als beslissingsboom
  • Webinars rond versterken van mentaal welzijn bij jongeren, door Gezonde School Gent: hier te vinden.
  • Overzicht waar jongeren die het moeilijk hebben terecht kunnen, opgesteld vanuit de Jeugddienst, hier.