04 mei 2015

Controverse rond bomgordel op affiche SKI

Het Laatste Nieuws - 4 mei 2015 Het Kunstinstituut Gent heeft voor zijn opendeurdag op 9 mei wel een heel opmerkelijke affiche. Daarop is een jongen te zien met een bomgordel.

Flyer Opendeurdag SKI"Het idee voor die affiche is ontstaan begin september, lang voor de heisa met Charlie Hebdo", zegt Winnie Bauwens van het Secundair Kunstinstituut (SKI). "Oorspronkelijk was het idee om een jongen te tonen in zijn labo, dat ontploft is na een mislukt experiment. Maar we hebben dat dan veranderd naar een dubbelzinnige affiche van een mooie androgyne jongen, die zeker niet bruin is. Hij heeft een bomgordel om, maar als je goed kijkt, zie je dat het speelgoed is. Er is ook een klok te zien zoals die van oma op zolder. De batterij die erbij hoort kan je nu niet meer kopen, die is van voor de oorlog. Het beeld lijkt dus één ding te zijn, maar als je goed kijkt, zie je iets helemaal anders", klinkt het. Toch is niet iedereen even tevreden met de affiche. "Er zijn wel wat reacties op gekomen. Sommige mensen vonden dat de affiche aanzet tot onrust, anderen vonden het ronduit een lelijke affiche. Anderen zeiden dan weer dat de interpretatie van de mensen meer zegt over hen dan over de affiche. Een slogan gaan we ook effectief gebruiken:
'Our school can blow you away'", lacht Winnie. "De bedoeling is dat de mensen nadenken als ze de affiche zien. Al bij al zijn we tevreden met de reacties. Jan Hoet zei altijd: kunst die controverse oproept, is goede kunst."

Kunstzinnig

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) laat de scholen vrij om hun affiches te kiezen. "Ook al gaat dit om een stadsschool, de stad controleert de affiches niet. Het is een kunstzinnige affiche die vragen oproept. Is het een jongen of een meisje? Is het een bomgordel of speelgoed? Daar kan ik niets op tegen hebben", klinkt het. (LVE)

Copyright © 2015 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden