17 mrt 2021

De scholen openhouden, een zaak van ons allemaal

De stijgende coronacijfers laten zich ook voelen in het onderwijs. Het aantal coronabesmettingen bij kinderen en jongeren neemt fors toe. Daar is veel ongerustheid over bij de onderwijsnetten en leerkrachten, ook al omdat net nu versoepelingen voor de deur staan. Ik deed een oproep om de coronamaatregelen te blijven respecteren en pleitte opnieuw voor flankerende maatregelen, zoals het versneld vaccineren van schoolteams.

Cijfers op hoog plateau

Sinds 3 weken kampt wekelijks zowat de helft van alle Gentse scholen met corona. De cijfers zitten nu al 4 weken op een rij op een hoog plateau, met pieken tot 60 meldingen per dag. Deze week zijn in Gent in het basisonderwijs bovendien een volledige lagere school en ook meerdere klassen overgeschakeld op afstandsonderwijs. Sluiting wegens overmacht, heet dat, omdat er te veel leerkrachten wegens besmetting of quarantaine niet fysiek aanwezig kunnen zijn. In het buitengewoon onderwijs zijn een lagere en een secundaire school dicht wegens overmacht en ook een internaat moet een week de deuren sluiten.

“We moeten voorzichtig zijn. Willen we onze scholen open houden en willen we onze leerlingen een normaal derde trimester geven met 100% contactonderwijs, dan moeten we ons met zijn allen aan de maatregelen zoals maximaal thuiswerk houden”

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De stijging van de coronacijfers die opnieuw zichtbaar is in de brede samenleving, heeft ook impact op het onderwijs. Heel veel mensen doen er alles aan om de scholen open te houden op een goede manier, maar er staat weer bijzonder veel druk op het systeem. De stijging begon in het lager onderwijs, maar sinds de krokusvakantie kent nu ook het secundair onderwijs een verdrievoudiging.
De krokusvakantie heeft niet voor de verhoopte afname gezorgd. Hoewel het secundair onderwijs voor de vakantie nog een afkoelingsweek had, is ook daar geen afkoelingseffect geweest. De stijging heeft te maken met de verspreiding van de meer besmettelijke Britse virusvariant. Besmettingen worden nu veel vaker doorgegeven binnen de gezinnen, wat ook een impact heeft op de scholen, waar de clusters groter worden dan vroeger.

Prioritaire vaccinatie voor schoolteams 

“Als we het eens zijn dat het openhouden van scholen een prioriteit is, kunnen we het dan ook hebben over het vaccineren van wie elke dag met onze kinderen en jongeren werkt ? Ik denk dat we -in het licht van de varianten- ernstig moeten overwegen om het onderwijzend personeel versneld op te nemen in de vaccinatiestrategie.”

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

Ik maak me zorgen en ik pleit voor extra maatregelen. De vraag naar vervroegde vaccinatie leeft erg hard op de schoolvloer en in de kinderopvang. Ook een testbeleid dat vertrouwen kan geven aan leerkrachten, kan ondersteunen. Het huidige testbeleid staat onder grote druk en is eigenlijk nauwelijks bestand tegen de toevloed aan besmettingen die ze moeten traceren en begeleiden. Hoewel daar al veel debatten over werden gevoerd, vraagt de schepen om deze 2 thema’s te herbekijken in het licht van de varianten die momenteel actief zijn. Er moet iets komen, om al die scholen en die leerlingen een volwaardig 3e trimester te geven.

 

In de pers:

17/03/2021: Beluister het gesprek met Elke Decruynaere in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

17/03/2021: De Standaard Schepen na corona-alarm in Gent: ‘Onderwijzers sneller vaccineren’

17/03/2021: Het Nieuwsblad “Als we scholen open willen houden, moeten we ons aan maatregelen houden”

18/03/2021: Het Laatste Nieuws 'HET DEBAT. Moeten leerkrachten eerder gevaccineerd worden?'