24 mei 2014

De Piramide breidt uit en Buurtschool Malem nog steeds een doel

Het Laatste Nieuws - 24 mei 2014 Basisschool De Piramide in de Brugse Poort krijgt er 100 plaatsen bij en de stad wil ook nog eens 125 extra plaatsen creëren in de schoolgebouwen naast de kerk van Malem. Die wijken kampen met een enorm plaatsgebrek in de scholen. Met de komst van woonproject Alsberghe-Van Oost zal de druk alleen maar toenemen.De bewoners van het eiland Malem maken zich zorgen over het aantal beschikbare schoolplaatsen in hun wijk. "De eerste bewoners zijn in hun nieuwe appartementen in het project Alsberghe-Van Oost (aan de Drongensesteenweg, red.) komen wonen. De komende jaren moeten er 400 gezinnen hun intrek nemen. Zo moeten honderden extra kinderen op zoek naar een plek in de buurtschool en dat terwijl hier al ellenlange wachtlijsten zijn in de scholen. We verwachten dat de druk nog zal toenemen", zegt Hilde Verschaeve van actiecomité De Precaire Puzzel. Nochtans zou er een pasklare oplossing kunnen zijn voor de wijk. Een oud schoolgebouw naast de kerk van Malem wordt verkocht. De eigenaar (de kerkfabriek en de vzw parochiale werken) willen de school echter eerst aanbieden aan wie ook de kerk wil kopen. Dat zou de totale verkoopprijs flink de hoogte in moeten jagen. "We willen absoluut het oude schoolgebouw kopen", zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen). "We willen echter niet meedoen aan het opbod. We willen de geschatte waarde betalen voor het gebouw. Het gaat om een faire prijs, maar we kunnen ons niet veroorloven om een veel hogere prijs dan de eigenlijke waarde te betalen voor dat gebouw. Als we het gebouw kunnen kopen, levert dat 125 extra plaatsen op die de wijk heel hard nodig heeft. Het zou zonde zijn indien de kerkfabriek en de vzw er uiteindelijk iets anders van maken. In het uiterste geval kan de stad nog overgaan tot onteigening, maar dat is een stap die we liever niet zetten."

Speelplaats

Een project dat wel vast staat, is de uitbreiding van De Piramide in de Slinke Molenstraat. Daarvan werd een aanzienlijk deel recent opgeknapt. "Nu zal ook de vleugel waar de kinderopvang plaatsvindt aangepakt worden. Door in de hoogte uit te breiden, kunnen we vier extra klaslokalen creëren, goed voor 100 nieuwe plaatsen. Dat is een hele inspanning van de stad. We gaan ervan uit dat ook de scholen van het katholieke onderwijs inspanningen leveren om de capaciteit op te voeren in de Brugse Poort", stelt Decruynaere. Directeur Noortje Mussche van De Piramide is blij met het nieuws, maar ziet ook praktische problemen. "Onze speelplaats kan niet zomaar 100 extra kinderen aan. We zullen de pauzes in shiften moeten organiseren. Maar wat ons betreft mag de bouw zo snel als mogelijk beginnen. We zijn zwaar overbevraagd."

© 2014 De Persgroep Publishing - Erik De Troyer