21 jan 2022

De wereld van Kina in de kijker

De Wereld van Kina is het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren met een grote natuurhistorische collectie. Het museum is heel populair bij scholengroepen, maar ook gezinnen vinden het heerlijk om de interactieve expo’s of de oudste heemtuin van Vlaanderen te bezoeken. Net toen het museum zich opmaakte voor de grote opening van de vernieuwde Zalen van de Zee werden we overvallen door corona. De bezoekersaantallen vielen tijdelijk fors terug, maar zijn nu weer stijgend.

KINA = kind en natuur

De Wereld van Kina is het Gentse natuurmuseum voor kinderen en jongeren dat twee locaties heeft: het Huis aan het St.-Pietersplein 14 en de Tuin aan Berouw 55. Ze bewaren een grote en oude natuurhistorische collectie, die toont hoe het leven op aarde zich ontwikkeld heeft. 

"Nu meer dan ooit is ontspanning en verwondering belangrijk. Daarom blijft de Wereld van Kina toegankelijk voor iedereen, en is het zowel fysiek, maar nu ook virtueel te bezoeken."

Elke Decruynaere, schepen van Jeugd

In het Berouw bevindt zich de Tuin, de oudste heemtuin van Vlaanderen. De collectie wordt, over de twee locaties van het museum, getoond in kindvriendelijke en interactieve tentoonstellingen.  

De naam KINA is trouwens een samentrekking van Kind en Natuur. Het museum is heel populair bij scholengroepen, maar ook gezinnen makkelijk de weg naar de expo’s. Net toen het museum zich opmaakte voor de grote opening van de nieuwe Zalen van de Zee werden we overvallen door corona. De bezoekersaantallen vielen tijdelijk fors terug, maar zijn nu weer stijgend!

Corona-impact

In 2020 moesten de musea nog drie maanden de deuren sluiten. In 2021 konden de musea wel openblijven, maar met strikte bezoekerslimieten. Bovendien werd Museumnacht geannuleerd en waren er minder school- en groepsbezoeken. Toch stegen de bezoekerscijfers in zowat alle Gentse musea, zo ook in Natuurmuseum Kina.  

"Nu meer dan ooit is ontspanning en verwondering belangrijk. Daarom blijft de Wereld van Kina toegankelijk voor iedereen, en is het zowel fysiek, maar nu ook virtueel te bezoeken", aldus Elke Decruynaere.

Digitaal alternatief

De wereld van Kina ontving in 2021 op de twee museumlocaties samen zo’n 39.400 bezoekers (+62 procent ten opzichte van 2020). Het natuurmuseum voor kinderen en jongeren kreeg veel klassen over de vloer, maar kon ook in de schoolvakanties op veel bezoek rekenen. (Groot)ouders kwamen met de kinderen onder andere Zee in Zicht bewonderen, de nieuwe permanente tentoonstelling die in 2020 opende.

Omwille van de lockdowns en de verschillende maatregelen investeerde De Wereld van Kina ook in digitale alternatieven.  Zo kunnen Gentenaars voortaan ook een virtueel bezoek in hun agenda plannen. Ook de vernieuwde zalen van de zee zijn virtueel te bewonderen. Vorig jaar werd ook een online reserveringssysteem gelanceerd.

Hoe het begon

De voorloper van het huidige museum werd het ‘Schoolmuseum’ genoemd. Leo Michel Thiery (1877 - 1950), een onderwijzer uit het stedelijk onderwijs met vooruitstrevende didactische inzichten en een uitgesproken liefde voor de natuur, werd aangesteld als eerste conservator.

Het museum opende in 1924 de deuren. Verschillende Gentse proffen en intellectuelen deden een bijdrage. Er werd onder andere een onderwijscollectie van muurplaten en didactische kaarten getoond, maar ook verzamelingen van zeewieren en opgezette dieren en de persoonlijke collectie stenen, fossielen en gedroogde planten van Thiery.

Over 2 jaar viert het museum haar eeuw-verjaardag! KINA zal deze mijlpaal niet ongemerkt laten voorbijgaan en voorziet mooie feestelijkheden!

 

Meer informatie

De Wereld van Kina

 

Lees meer over dit onderwerp

05/02/2021 De Wereld van Kina stelt nieuwe zalen virtueel voor

05/12/2019 Ruim 50 kleuters hangen samen met de Sint hun tuutje in de Tuutjesboom

03/06/2019 Bijenfeest in het museum De Wereld van Kina

13/04/2019 Opening Susketwiet - De Wereld van Kina

13/07/2017 Draken en Lieveheersbeestjes nemen intrek in de Wereld van Kina

10/10/2016 Kinderrechtententoonstelling in het Huis van Kina

26/09/2016 Kei-Cool in de Wereld van Kina

23/11/2014 90 jaar Wereld van Kina

06/12/2013 De Sint helpt kinderen afscheid nemen van hun fopspeen

22/09/2013 Opening Tinkeltuin in de Wereld van Kina

28/06/2013 Zoektocht ‘Jacobus Draak' in De Tuin van Kina