14 feb 2019

Decruynaere: “Laat klimaatspijbelaars toetsen inhalen”

Het Nieuwsblad - 13 februari 2019 - Tuly Salumy

Klimaatspijbelaars “officieel” steunen of streng bestraffen? Vlaams Belang en PVDA gingen er woensdagavond tijdens een commissie van de gemeenteraad over in de clinch.

In de commissie onderwijs van de gemeenteraad werd woensdagavond gediscussieerd over de klimaatspijbelaars. De leerlingen die betogen voor een beter klimaatbeleid trekken volgende week donderdag ook door Gent.

Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) uitte kritiek op het fenomeen. “Het stadsbestuur heeft de voorbije jaren enorm zijn best gedaan om spijbelen tegen te gaan (ze heeft er 300.000 euro in gestoken). Ze moet duidelijk maken dat klimaatspijbelaars moeten worden gesanctioneerd.”

Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) ging niet akkoord. “De klimaatspijbelaars zijn van een totaal andere orde dan leerlingen die schoolmoe zijn. Ik ga niet bepalen welke sancties scholen al dan niet moeten geven. Ik raad hen wel aan om ervoor te zorgen dat klimaatspijbelaars hun toetsen en taken kunnen inhalen. Acties zoals die van atheneum Gentbrugge, die van de klimaatbetoging in Brussel een leermoment heeft gemaakt (ze maakte er een schooluitstap van), liggen volledig in onze lijn.”

Motie

Scholen die ervoor kiezen om klimaatspijbelaars streng te bestraffen, worden niet op het matje geroepen. “Scholen mogen sanctioneren: ze moeten zich aan de wetgeving houden”, aldus Decruynaere. “Leerlingen hebben hier ook begrip voor: burgerlijke ongehoorzaamheid is net de kern van hun actie. ”

PVDA wil dat het stadsbestuur de klimaatspijbelaars officieel steunt. “We dienen daartoe op de volgende gemeenteraad een motie in”, zegt gemeenteraadslid Sonja Welvaert.

 

Lees het volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad