31 aug 2016

Deze school is een statement

Het Nieuwsblad - 31 augustus 2016 - Annelies Rutten 52.000 kinderen gaan morgen opnieuw naar school in Gent. Driehonderd onder hen in een gloednieuw gebouw van de al even nieuwe freinetmiddenschool in de Offerlaan. Het was bijzonder spannend, maar het is gelukt: de school is de fusie van de eerste graad van de VIP-school (TSO, BSO) en freinetatheneum De Wingerd (ASO) en moet een paradepaardje van het stedelijk onderwijs worden.Met 2.400 leerlingen is Gent de grootste freinetstad wereldwijd. De meeste leerlingen zitten in de lagere school. Met de nieuwe stedelijke freinetmiddenschool maakt de Stad een inhaalbeweging in het secundair. De school is bijzonder omdat leerlingen van ASO en TSO er samen starten, met een identiek lesaanbod. De traditionele opdeling in Latijnse en Moderne bestaat er niet. De leerlingen kiezen uit vijf richtingen of 'domeinen', zoals Cultuur-Talen (met Latijn) of Wetenschappen-Techniek. Ze zullen ook kunnen proeven van de domeinen waar ze niet voor kiezen.

De leerlingen delen het gebouw en de speelplaats met leerlingen uit het beroepsonderwijs. Met hen zullen ze ook samen projectweken houden. Vanaf het derde jaar stromen de leerlingen door naar de andere scholen op de campus: het freinetatheneum De Wingerd (ASO), de VIP-school (BSO en TSO) die ook volledig freinet wordt, of eventueel naar andere scholen.

Directeur Lut Boeynaems: "Samen starten in de eerste graad is bijzonder. In het secundair onderwijs gaapt vaak een kloof tussen leerlingen van verschillende richtingen, een kloof die in het lager niet bestaat. De freinetmiddenschool wil daar komaf mee maken."

De freinetpedagogiek, waarin de leerlingen centraal staan en een deel van de lessen in projectvorm worden gegeven, moet die aanpak ondersteunen. Dat de opdeling vanaf de tweede graad wél weer wordt gemaakt, beseft de directeur. "Maar hoe meer je naar de hogere jaren gaat, hoe meer de leerlingen bewust hun studiekeuze maken."

Voor schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) is de freinetmiddenschool een droom die uitkomt. Het stedelijk onderwijs is goed voor een derde van het basisonderwijs in Gent. In het middelbaar valt dat cijfer terug tot 12,6 procent. "In die zin is deze site, met zo'n gebouw en zo'n pedagogisch project, een statement."

Vooral het feit dat veel meer leerlingen met elkaar in contact zullen komen, schept verwachtingen. "Op een feedbackmoment hoorde ik van een leerling van de VIP-school: Die van De Wingerd, wij kennen die eigenlijk niet. Ik hoop dat het idee om leerlingen in alle diversiteit en zonder tussenschotten te laten samenleven, daar een antwoord op biedt."

Het nieuwe en hypermoderne schoolgebouw, een investering van 10 miljoen euro, moet daartoe bijdragen. Het is een open school met veel glas en veel plaats voor ontmoetingen, centraal op de freinetcampus. "De symbolische waarde is niet te onderschatten", zegt Decruynaere. Pronkstuk is de buitenklas op de dakverdieping.

De leerlingen mogen de nieuwe school een naam geven. Of dat nog dit schooljaar gebeurt, staat niet vast. "Misschien moeten ze, zoals bij de indianen, de school eerst leren kennen voor ze de naam kunnen geven", zegt Boeynaems.

www.freinetmiddenschoolgent.wordpress.com

Annelies Rutten

Copyright © 2016 Corelio. Alle rechten voorbehouden