17 jun 2017

Deze zomer in Gent: kinderen baas in 99 speelstraten

Het Nieuwsblad - 17 juni 2017 - Jan Claeys

379 Gentenaars zetten zich de komende maanden in om van 99 straten een zomer lang een speelstraat te maken. "Kinderen moeten buiten kunnen spelen. Vlak bij hun huis."

Vorig jaar piekten de speelstraten tot 103, dit jaar zakt het aantal opnieuw tot net onder de 100. Een verklaring hebben ze daar bij de Jeugddienst niet voor. “Initiatiefnemers verhuizen, kinderen worden groter, waardoor de behoefte vermindert ... Elk jaar zijn er speelstraten die stoppen, elk jaar komen er enkele nieuwe bij.”

Maar belangrijk vindt het stadsbestuur ze alleszins wel. “Kinderen moeten kunnen spelen”, zei schepen Elke Decruynaere (Groen) vrijdag op het startmoment van het nieuwe speelstratenseizoen. Tot de kinderen: “In sommige steden is stoepkrijt verboden. Snappen jullie dat? Zo’n stad willen wij niet zijn. Jullie moeten kleur geven aan onze stad.”

Alle 99 speelstraten krijgen enkele peters en meters. Die tekenden vrijdag samen met de schepenen Decruynaere en Watteeuw (Groen) een afsprakencharter. Zo moet er voor een speelstraat een groot draagvlak zijn, en moet die straat altijd bereikbaar blijven voor de bewoners.

Lees het volledig artikel op de website van Het Nieuwsblad