17 dec 2014

Dirk Frimout vertelt leerlingen over leven in de ruimte

Het Laatste Nieuws - 1 8 december 2014Dirk Frimout, de eerste Belg in de ruimte, gaf gisteren een lezing in basisschool De Stadspoort in Gent. Aan de leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar legde hij uit hoe het is om in de ruimte te leven.

Dirk Frimout geeft al een tijdje lezingen in Brusselse secundaire scholen, maar De Stadspoort was de eerste Vlaamse school waar Frimout op bezoek kwam.

Aan de hand van een presentatie legde hij uit hoe het is om in de ruimte te leven en vertelde hij over zijn eigen belevenissen. Dat riep bij de leerlingen uiteraard heel wat vragen op. Zo wilden ze bijvoorbeeld graag weten hoe je slaapt in de ruimte. Met foto's legde Frimout uit dat astronauten slapen in een klein kastje, in een slaapzak die vasthangt met velcro. "Op de foto's lijkt het alsof je rechtop slaapt, maar dat is niet zo. Omdat er geen gewicht is in de ruimte, kunnen die foto's in om het even welke richting genomen worden", legt Pieter Mestdagh van Esero uit, een organisatie die ruimtevaart in de klas wil brengen. "We kozen De Stadspoort uit omdat we van leerkrachten hadden vernomen dat sommige leerlingen er al even bezig zijn met ruimtevaart. Een van de kinderen leest zelfs boeken van Stephen Hawking. En dat merkte je ook: de vragen gingen verder dan de klassiekers 'wat eet je in de ruimte?' of 'hoe was je je?'. Iemand wou zelfs weten hoe een vlam brandt in een ruimteschip." En niet alleen de kinderen vonden het best interessant. Ook schepen van Onderwijs Elke Decruyenaere was erbij.

Klik hier voor meer informatie