01 apr 2022

Nieuw Gents onderwijsproject in donut-vorm

Vanaf 1 september 2025 kunnen Gentse kinderen vanaf het eerste leerjaar les volgen in een echte bakkersschool. De stad lanceerde een wedstrijd voor het nieuwe Gentse schoolgebouw en uit alle inzendingen koos een onafhankelijke jury het winnende ontwerp.

“Door het succes van bakwedstrijden en kookprogramma's was er al langer vraag naar en ik ben blij dat we deze droom nu kunnen omzetten in werkelijkheid. Vorm en inhoud sporen hier samen.”

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs

De school inspireert zich op enkele principes van de Donuteconomie van Kate Raworth en wil in 7 stappen gaan naar een onderwijs van de 21e eeuw.

Om het pedagogisch project van de school in de verf te zetten, wordt de school gebouwd in de vorm van een donut. De bak-ateliers zijn gerangschikt rond de ronde speelplaats. Op het kleurrijke dak zullen zonnepanelen worden voorzien.

Het pedagogisch project van de school staat volledig in het teken van bakken: in de ovens worden zoete broodjes, haverkoekjes en natuurlijk ook donuts gebakken. Maar ook de theorie wordt niet vergeten. De jonge leerlingen leren lezen met de gethematiseerde leesmethode "ik bak koek". Rekenen gebeurt aan de hand van recepten: 3 eieren + 4 eieren is 7 eieren.

🐠🐠🐠 Dit artikel werd opgemaakt naar aanleiding van 01/april/2022 🐠🐠🐠