05 mrt 2013

Dreigend plaatsgebrek voor 150 Gentse kleuters

Het Nieuwsblad- 05 maart 2013 Tot 150 kleuters dreigen in september geen plaats te hebben in een Gentse school. Voor 2014 zijn er al zeker 180 'instapplaatsen' te weinig. Dat blijkt uit de resultaten van de aanmeldingsperiode voor het basisonderwijs. Schepen van Onderwijs hoopt dat de Vlaamse regering toch nog met extra geld over de brug komt. 'En we zullen creatief moeten zijn.'

Elke Decruynaere

Laten we beginnen met het goede nieuws: na de aanmeldingsperiode in het basisonderwijs blijkt dat bijna zeven op de tien instappertjes naar de school van hun eerste voorkeur kunnen. Dat waren er vorig jaar slechts vijf op de tien.

Ticket

Bovendien maakten meer ouders gebruik van het aanmeldingssysteem en gaven meer mensen verschillende scholen van hun voorkeur op. In totaal werden 2.343 kinderen aangemeld, onder wie 1.421 kinderen uit het geboortejaar 2011, die in 2013-2014 2,5 jaar worden. Van al die instappertjes kreeg 93,5 procent een ticket waarmee hun ouders hen van 4 tot 22 maart kunnen inschrijven. Voor 68 procent gaat het om de school van hun eerste keuze, 15 procent kan terecht in de school van hun tweede keuze en 4,5 procent in die van hun derde keuze.

Maar dat wil ook zeggen zo'n 6 procent van de kinderen - concreet gaat het over 83 Gentse instappertjes - geen ticket heeft om zich mee in te schrijven. En zo'n 500 kindjes geboren in het jaar 2011 zijn nog niet aangemeld. Voor die groep zijn er 'slechts' 400 plaatsen over. 'Voor september 2014 zijn we dus al zeker van een tekort van 180 plaatsen voor de instappertjes', zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere.

Maar ook voor september van dit jaar dreigt er een tekort tot 150 plaatsen in de eerste kleuterklas, afhankelijk van hoeveel kinderen van buiten Gent toch naar school zullen gaan in de stad en hoeveel gezinnen met kinderen nog naar buiten de stad zullen verhuizen.

In sommige buurten is het probleem prangender dan in andere. 'Vooral Ledeberg, Gentbrugge, Sint-Amandsberg en Wondelgem kampen met een tekort', zegt Decruynaere.

In Jenaplanschool De Kleurdoos in Ledeberg waren er maar negen plaatsen meer over na de inschrijvingsronde voor broers en zussen. Maar de interesse was veel groter. 'Het is moeilijk om de ouders steeds weer te moeten ontgoochelen. Hen doorsturen naar scholen in de buurt is ook geen optie, want die hebben bijna ook allemaal een capaciteitsprobleem', zegt directrice Cathy Vynckier. 'Ledeberg telt de laatste jaren steeds meer jonge gezinnen. Het zou jammer zijn, mochten zij weer wegtrekken omdat ze geen plaats vinden voor hun kind.'

Extra

Daar is schepen Decruynaere zich goed bewust van. 'Wij willen de stadsvlucht juist tegengaan. Ik hoop dat de Vlaamse regering op basis van deze cijfers toch extra budget zal vrijmaken en op lange termijn zal beginnen denken. Maar ik besef dat we voor september dit jaar creatief moeten zijn. We zullen plaats zoeken, waar er nog over is en met containerklassen werken. Maar een echte voorstander ben ik daar niet van, want er moet toch genoeg speelruimte zijn ook.'