13 mei 2016

Eén dag oppassen = 4 dagen opvang

Ouders organiseren eerste kinderopvang met beurtrol in drie beurten Het is een lastige opdracht voor de meeste jonge gezinnen: opvang vinden tijdens schoolvakanties voor hun kroost. Met de steun van stad Gent starten drie oudergroepen deze zomer een kinderopvang met beurtrol in hun buurt. "Wie zich een dag engageert om op een groep kinderen te passen, krijgt in ruil vier dagen opvang voor zijn kroost", zegt Eefje Cottenier.Het idee om ouders samen te brengen om zelf een kinderopvang te voorzien, komt overgewaaid uit Kortrijk. Eefje Cottenier, zelf een jonge mama, stond er vorige zomer mee aan de wieg van de kinderopvang georganiseerd door buurthuis de Stuyverij. Ze zet nu mee haar schouders onder het nieuwe project 'de Bijspelerij' in Gent.

"Het concept is heel eenvoudig. Bij een groep van vijf gezinnen kunnen ouders bijvoorbeeld elk één dag van de week voor de opvang instaan. We beseffen dat we met dit project niet het warm water hebben uitgevonden en dat wel meer mensen de handen in elkaar slaan om elkaar te helpen. Maar niet iedereen beschikt over een uitgebreid netwerk om spontaan een kinderopvang op poten te zetten. Daarom proberen we mensen bij elkaar te brengen."

De stad Gent nam zelf contact op met de Kortrijkse organisatie om haar buitenschoolse aanbod tijdens de zomer verder uit te breiden naar ouders die zelf opvang willen organiseren. "We ondersteunen het project onder meer door borg te staan voor de verzekering van de kinderopvang en in de zoektocht naar geschikte locaties", verduidelijkt schepen van kinderopvang Elke Decruynaere (Groen). Tijdens de zomervakantie kunnen drie oudergroepen experimenteren met de kinderopvang met beurtrol: in het voormalige pastorijgebouw in de Dampoortwijk, op DOK en in de Mozaïekschool bis in het Rabot.

"We leerden elkaar kennen aan de poort van de school waar onze kinderen samen in de klas zitten. In onze gesprekken keerde het vaak terug dat het voor geen van ons een sinecure is om voor elke dag opvang te voorzien", vertellen Liesbeth De Pauw en Kathleen Vandekerckhove van de Ravotterij, de kinderopvang die naar de Mozaïekschool trekt. "Ik had al gehoord van het initiatief van de Stuyverij in Kortrijk en toen ik vernam dat de stad Gent ook met hen contact had opgenomen is de bal aan het rollen gegaan", vult Moira Braekevelt aan.
 

Dorpsgevoel

Tijdens de afgelopen paasvakantie testten de ouders van de Ravotterij al voor de eerste keer hun alternatieve kinderopvang uit. Zo maakten ze samen met de kinderen een uitstap naar de tuin van Kina of werd er in de zandbak gespeeld bij één van de gezinnen thuis. "Het is een aangename ervaring voor de kinderen én voor de ouders die elkaar beter leren kennen. Zo'n kinderopvang zorgt mee voor een dorpsgevoel in de stad", zegt Simona Bussé.

Op woensdag 25 mei en donderdag 26 mei organiseert de Stuyverij in samenwerking met de oudergroepen nog twee infoavonden voor ouders die zich willen aansluiten bij één van de participatieve kinderopvangprojecten. Voor meer informatie kan je contact opnemen via [email protected].