24 apr 2013

Een gesprek met jongeren over politiek en inspraak

Op 24 april waren jongeren van Kras aan zet in de gemeenteraadszaal.  Kras, het voormalig Scholierenparlement, is een project waarbij leerlingen van de 3de graad zich een jaar lang verdiepen in kinderrechten en participatie. Hun ervaringen leggen ze nadien voor aan lokale politici en experts.

 

Zo ging schepen van Jeugd Elke Decruynaere in dialoog met 30 middelbare scholieren uit Gent. Die gooiden de schepen een stevige stelling voor de voeten: "Als wij de toekomst zijn, waarom wordt er zo weinig naar ons geluisterd?" 

 

Schepen Decruynaere herkende zich in de verontwaardiging. Het was hierdoor dat Elke op haar 17de besloot om lid te worden van Jong Agalev. Ze nodigde alle jongeren uit om zich ook te engageren. "Het is belangrijk dat jullie zelf aan politiek kunnen doen, zodat jullie democratie aan de lijve kunnen ondervinden."

 

De schepen wil een beleid uit bouwen dat nog meer rekening houdt met kinderen en jongeren. "Daarom wil ik werk maken van een kindersecretaris, een soort ombudsman die ervoor zorgt dat beleidsbeslissingen rekening houden met de Gentse jongeren. Alleen op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er minder verontwaardiging is over besluiten die de overheid neemt", aldus Elke Decruynaere.

 

Meer informatie vind je op de website van Kras Jeugdwerk.