24 dec 2013

Een kerstavond om niet snel te vergeten

Als Daniël Termont in het buitenland vertoeft en tegelijk ook Mathias De Clercq van een welverdiende vakantie geniet, is het mijn beurt om als plaatsvervanger het waarnemend burgemeesterschap op te nemen. Dat betekent slapen met de telefoon onder het hoofdkussen en elk moment alles kunnen laten vallen.  Ook vorige week toen op 24/12 mijn neefjes op bezoek waren. We bedachten net plan B voor ons bezoek aan de uitgeregende winterfeesten toen de telefoon ging. Een bom ontdekt in de Peter Benoitlaan Gentbrugge, DOVO was al onderweg.
Mijn familie was lang niet de enige die zich kerstavond 2013 wel anders voorgesteld had. 300 geëvacueerden werden noodgedwongen opgevangen in het dienstencentrum van Gentbrugge, een veelvoud bij vrienden en familie en 150 hulpverleners waren in de weer om alles in goede banen te leiden. De mannen en vrouwen van ontmijningsdienst DOVO, brandweer, politie, stadsdiensten, het Rode Kruis, De Lijn...
 Regel maar eens lastminute catering voor zoveel mensen op kerstavond. Frietjes en belegde broodjes zijn wel niet de beste kerstmenu maar de reacties nadien waren er toch van waardering en begrip.
 
De meeste mensen begrepen gelukkig dat we op vlak van veiligheid geen risico konden nemen . DOVO was na hun eerste onderzoek ter plekke zeer duidelijk: alle omwonenden verplicht evacueren in een straal van 300 meter of er kon niet begonnen worden aan de ontmanteling. De vliegtuigbom uit WOII woog dan ook meer dan 200 kg waarvan 108 kg springstof. Zo zouden ze er nog maar 10 ontmanteld hebben.
 
Dus kondigde ik het gemeentelijke rampenplan af en begon een veplichte evacuatie. Mensen werden van deur tot deur bezocht en gedwongen hun huis te verlaten. Niet fijn voor al wie in volle voorbereiding was voor feest op kerstavond.Gelukkig konden we rond 20u30 met zekerheid melden dat de bom ontmanteld was en kon iedereen terug naar huis. Over de communicatie, in het dienstencentrum en ook via de sociale media, kregen we nadien complimenten. Een pluim voor de stadsdiensten, de brandweer en de pers. Om de situatie van minuut tot minuut te volgen en te coördineren zaten we samen in de kazerne in de Roggestraat. Nadat we daar tegen 21u konden verrtrekken hield ik nog even halt in het dienstencentrum en de brandweerkazerne die zich in de Peter Benoitlaan zelf bevond. Om daar vast te stellen dat de mannen van de nacht er al terug paraat stonden. Opgelucht en met gourmetschotels en pannetjes op tafel om er toch nog een gezellige kerstavond van te maken. Na een tussenstop in de meeneem Chinees kroop ik zelf maar vroeg onder de wol na een toch wel zeer spannende dag met goede afloop!