09 apr 2016

Een op de vier speelplaatsen al groen

Saaie betonnen speelplaatsen omtoveren tot ‘Groene Avontuurlijke Speelplaatsen’. Die opdracht gaf schepen Elke Decruynaere zichzelf. Intussen staat de teller straks al op 32 realisaties. Dankzij het enthousiasme van de scholen én de ouders lijkt ze in haar doel te slagen.

School de Oogappel in het centrum moet samen met de Krekel in Sint-Amandsberg een van de eerste groene speelplaatsen van Gent geweest zijn. Ook in de rest van Vlaanderen en in een aantal andere landen bouwt men intussen speelplaatsen om.

Redenen te over. Groene speelplaatsen vergroenen de stad, ze dagen leerlingen uit om meer te bewegen en op avontuur te gaan. En, mooi meegenomen, ze helpen tegen pesten.

Wetenschappelijk onderzoek leert dat kinderen zich op grijze tegelspeelplaatsen sneller vervelen en dit op elkaar afreageren. Speelplaatsen met niveauverschillen, verborgen hoekjes, speeltuigen en bomen dagen de leerlingen uit. Ze laten ook de mogelijkheid om zich wat af te zonderen en op ontdekking te gaan. Bovendien blijkt dat kinderen in scholen met meer groen zich sneller ontwikkelen. Ze blijven aandachtiger en hebben een beter werkgeheugen.

Om dat mogelijk te maken zijn er natuurlijk centjes nodig. Om basisscholen een duwtje in de rug te geven is er sinds twee jaar ook een stedelijke subsidie.

Elke: “Intussen telt Gent al 32 scholen met een groene speelplaats. We gaan voor 50 tegen 2018.”

Ouders steken vaak de handen uit de mouwen om mee speelplaatsen te vergroenen. Mama’s en papa’s graven mee putten, timmeren constructies of vlechten wilgentakken tot hutten. Meteen een mooi voorbeeld van hoe ouders samen mee ‘school maken’.

 

Het inspraaktraject waarbij de hele school betrokken wordt is trouwens een van de criteria bij de toekenning van de subsidie. Scholen kunnen daarvoor ook beroep doen op de vakkundige begeleiding van de jeugddienst.

Speelplaatsen die na de schooluren open staan voor de buurt hebben trouwens een streepje voor.


Ken je een school die ook wel zo een Groene Avontuurlijke Speelplaats kan gebruiken?

Aarzel niet en check de website van de Stad Gent.