11 mei 2017

Eerste Earth friendly menu voor Gentse onderwijsinstellingen en kinderopvanginitiatieven

Op 11 mei 2017 serveert Stad Gent een eerste Earth friendly schoolmaaltijd. Zo zet het stadsbestuur weer een stap naar een klimaatneutrale stad. Op 11 mei 2017 serveert de Stad Gent zijn eerste 'Earth friendly schoolmaaltijd'. Zo zet het stadsbestuur weer een stap dichter naar een klimaatneutrale stad. 

 

Wat is een Earth friendly menu?

Een Earth friendly menu bevat onder meer lokale groenten, fairtrade- en bioproducten, een aangepaste kooktechniek die energie-efficiënter is, een keuze voor gerechten die minder verpakking vragen en een keuze voor groenten met een zeer lage voetafdruk.

Twee keer per jaar krijgen alle leerlingen van het stedelijk onderwijs en alle kinderen van de stedelijke kinderopvang deze Earth friendly maaltijden, lekkere duurzame maaltijden met lokale ingrediënten. Het gaat over ongeveer 4.500 maaltijden per dag.

Dit valt allemaal binnen de voedselstrategie van de Stad Gent, waarbij wordt ingezet op de volledige voedselketen. Van productie over verwerking en distributie, tot consumptie en afvalverwerking.

Hoe we ons voedsel telen, verwerken, transporteren en het resterende afval gebruiken heeft namelijk een grote impact op onze CO2-uitstoot. Sinds januari hebben we al een stap vooruit gezet hebben op vlak van duurzaamheid. Zo is bijvoorbeeld 20% van de ingrediënten biologisch.

Hiervoor wordt er ingezet op vijf doelstellingen:

  1. Een zichtbare en een zo kort mogelijke voedselketen
  2. Duurzamere voedingsproductie en ?consumptie
  3. Sterkere, sociale meerwaarde rond voedselinitiatieven
  4. Terugdringen van voedselafval
  5. Voedselafval maximaal als grondstof gebruiken.

Het nieuwe Earth friendly menu in het stedelijk onderwijs en de kinderopvang zet deze doelstellingen om in de praktijk. Dit Earth friendly menu komt er dankzij de inspanningen van de collega's van het Departement Facility Management en het Departement Onderwijs, opvoeding en Jeugd.

"Stad Gent hecht veel belang aan duurzaamheid, ook voor de schoolmaaltijden. In januari hebben we de eerste stap gezet door het aanbieden van nieuwe duurzame schoolmaaltijden. Met het 'Earth friendly menu' zetten we een volgende stap, door de volledige voedselketen te verduurzamen." Martine De Regge, schepen van Facility Management

"Met de nieuwe schoolmaaltijden, de lokale maaltijden van de actie 'Lunch met LEF' van Wervel vzw en nu met dit menu maken de kinderen kennis met gezonde, duurzame en lokale voeding. En ze proeven dat het lekker is. Genieten van zo'n maaltijden is belangrijk. Want een goed voedingspatroon leer je al op jonge leeftijd aan." 

Elke Decruynaere, schepen van Onderwijs en Opvoeding Gent

Doel Earth friendly menu

Het doel van dit menu is onze kinderen en onszelf bewust te maken van onze ecologische voetafdruk. Toch stopt dit menu daar niet. Naast aandacht voor de ecologische voedselafdruk, heeft dit menu ook aandacht voor onze gezondheid. De kinderen genieten dus van een duurzame, gezonde én lekkere maaltijd.

Op het menu:

Deze wortelsoep wordt bereid met lokaal geteelde, jonge biowortelen. Verse, seizoensgebonden groenten uit eigen streek zijn het minst milieubelastend. Vezelrijk biologisch brood van Compaan vergezelt dit lokaal soepje.

Earth friendly curry stoofpotje

Dit curry stoofpotje heeft geen afgebakend recept, wat creativiteit van de chef toelaat. Hierdoor kan Culinor kiezen voor lokale seizoensproducten. Het vlees in de maaltijd werd vervangen door linzen en quorn. Door de hoge mestproductie en het telen van de voedergewassen is de productie van vlees meer milieubelastend dan die van plantaardige producten. Daarnaast hebben linzen en peulvruchten in het algemeen een lage ecologische impact en zijn deze heel gezond! Ze zitten boordevol eiwitten, B-vitaminen, vezels, ijzer en andere mineralen.

Waarom een stoofpotje?

De bereiding van een stoofpotje is milieuvriendelijker dan de bereiding van een maaltijd met verschillende componenten. Alle ingrediënten gaan immers in één kookpot. Zo wordt de geproduceerde energie maximaal benut.

Leveranciers, transport en aankoop grondstoffen van het menu

De leveranciers zijn zorgvuldig geselecteerd voor het Earth friendly menu. Ze kweken bio, telen lokaal en hebben gegroepeerd transport. De aangekochte grondstoffen zijn van lokale teelt. Dit betekent zo weinig mogelijk transport of gegroepeerd transport in plaats van extra transport. Geen planten uit verwarmde serres. De planten groeien op natuurlijke wijze zonder energieverspilling.

Menu ontwikkeling

Het recept laat toe flexibel om te gaan met het marktaanbod. Op die manier kunnen we zeer seizoensgebonden aankopen en voedselverspilling tegengaan. Bij het bepalen van de grondstoffen heeft de leverancier rekening gehouden met een lage impact op de omgeving bij het kweken. De gerechten zijn volledig plantaardig. We vermijden dierlijke producten. Op die manier houden we de impact op het milieu aanzienlijk lager. Als zetmeel kiezen we hier voor lokale aardappelen. We gaan voor plantaardige proteïnen, namelijk linzen. Deze hebben een zeer lage uitstoot. We werken met biogroenten van leveranciers met lokale, seizoensgebonden kweek.

Verpakking en energie

De currystoofschotel is een éénpansgerecht.
Dit betekent:

  • minder verpakking
  • minder energie
  • minder waterverbruik