30 apr 2015

Eerste steen nieuwe Freinetschool gelegd

Het Laatste Nieuws - 30 april 2015 Aan de Offerlaan in Gent werd gisteren de eerste steen gelegd van de nieuwe Freinetmiddenschool. Tegen september 2016 moet het nieuwe schoolgebouw er staan. Aan het project hangt een prijskaartje van bijna 9 miljoen euro.De nieuwe Freinetschool komt er op de plaats waar nu de verouderde gebouwen van de voormalige wegendienst gelegen zijn, aan de Offerlaan. In de nieuwe middenschool zullen leerlingen van de eerste graad uit de A- en B-stroom schoollopen. "Het zal een oriënterende eerste graad worden volgens de Freinetpedagogie", zegt schepen van Onderwijs

Elke Decruynaere (Groen). "Wat de naam van de school betreft, werken we volgens het oude Indiaanse principe. In die cultuur lieten ze het kind eerst geboren worden, en gaven het daarna pas een naam, die bij het kind past. Wij starten nu ook met een neutrale naam - Freinetmiddenschool Gent - en ten laatste op de vijfde verjaardag van de school, zullen de leerlingen zelf de naam kiezen."

Klimaatdoelstellingen

Van de nieuwe school wordt al gesproken sinds de vorige legislatuur. In 2007 werd het masterplan opgemaakt. Aan het gebouw hangt een kostenplaatje van bijna 9 miljoen euro. "Het schoolgebouw past ook in de klimaatdoelstellingen", zegt schepen van Facility Management Martine De Regge (sp.a). "Er komen fotovoltaïsche panelen op het dak voor elektriciteitsvoorziening. Daarnaast krijgt het gebouw ook een groendak en regenwaterrecuperatie voor de toiletten." De polyvalente zaal zal na de schooluren ook beschikbaar zijn voor verenigingen. De afbraakwerken starten al op 16 maart. Tegen september 2016 zou alles gebruiksklaar moeten zijn. (LVE)