20 mrt 2016

Emile, de schoonheid van imperfectie.

Vandaag mocht ik samen met (de fiere meter), fotografe en

Lieve BlancquaertEmilie BonjéKoen Deweer van Konekt een bijzonder tentoonstelling openen.

Het is een initiatief dat me op een persoonlijke wijze nauw aan het hart ligt. Daarom post ik even mijn woorden die ik bij de opening mocht brengen:

"Yves, Johan en Carol.  Ik zag hen in de eerste plaats niét als tieners met het Syndroom van Down.
Voor mij waren het, gewoon de vrienden van Korneel.

Schuchtere Yves, showbizz Johan en vrolijke Carol.
Ze hebben 1 iets gemeen, een syndroom, maar daar bleef ik niet bij hangen. Ik leerde hen kennen op de verjaardagsfeestjes en zag vooral hoeveel ze van elkaar verschilden, elk ook met hun kleine en grote kantjes, ik zag ze vooral als vrienden van mijn grote kleine broer.

Ik heb het ontzettende voorrecht gehad om op te groeien samen met mijn broer; die zelf ernstig verstandelijk gehandicapt is en daardoor beschouwde ik andere kinderen met een beperking als de normaalste zaak van de wereld. Ze hoorden er gewoon bij.

En het is precies dat - kinderen op een andere wijze naar mensen van het Syndroom van Down laten kijken -  wat deze tentoonstelling en het fotoboek beogen.

 

Dat is de reden waarom ik meteen enthousiast was toen ik fotografe Emilie Bonjé ontmoette en ze me over haar plannen vertelde.
Dat is de reden waarom we 12.000 flyers verspreidden via scholen. Omdat ik als schepen van Onderwijs én als zus van Korneel doordrongen ben van het idee dat als kinderen van jongs af aan in contact komen met kinderen met een beperking, het hen allemaal en de samenleving ten goede komt. 

 

Gent wil een stad zijn die verbindt, die bruggen bouwt en mensen daardoor sterker maakt. Het is dan ook geen toeval dat ook mijn goede collega Annelies Storms als schepen van Cultuur dit project ook steunt. Dit project staat voor het verhaal van dit Stadsbestuur. Dat is er een dat mensen niet onderscheidt, de "slechte" en de "goede", op basis van afkomst of beperking. Gent wil een warme stad zijn waar iedereen zijn plek heeft en we samen de stad maken.

Het is dan ook met zeer veel plezier dat ik hier mee deze tentoonstelling open en Emilie en de mensen van vzw Konekt en al wie aan deze tentoonstelling meewerkte, in het bijzonder de kinderen, hun fiere mama's en papa's wil feliciteren met het adembenemende resultaat, proficiat!"

 

Meer weten over de tentoonstelling?

http://www.emiliebonje.be